Ciasto z galaretką

Biszkopt z galaretką 17

Klasyk niedzielnych deserów, obowiązkowa pozycja na wszystkich moich dziecięcych przyjęciach urodzinowych, najprostsze ciasto świata a przy tym takie dobre! Chodzi oczywiście o biszkopt z galaretką :) Dziś proponuję Wam go w odświętnej odsłonie: pieczony w okrągłej blaszce i obłożony biszkoptami prezentuje się naprawdę elegancko, a przy tym dalej nie wymaga dużo pracy.

Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy 20 cm.

Składniki na biszkopt

Składniki na krem budyniowy (można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu)

+truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny na poncz

Biszkopt pieczemy według przepisu. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu, budyń również można przygotować sobie poprzedniego dnia. Zamiast kremu można przełożyć ciasto samym budyniem, potrzebne będą 3 saszetki.

Biszkopt z galaretką 1

Foremkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą – dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć gotowe ciasto, zabezpieczy je także przed ewentualnymi przeciekami galaretki ;) Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

Biszkopt z galaretką 2

Pierwszy z blatów wkładamy do foremki i nasączamy ponczem z wody i cytryny. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci dodatkowo można dodać alkohol – nalewkę lub białe wino. Zdecydowanie nie polecam już jednak dosładzać ponczu – biszkopty są dosyć słodkie.

Biszkopt z galaretką 3

Na pierwszy blat wykładamy ok. połowę kremu i rozprowadzamy. Posypujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami.

Biszkopt z galaretką 4

Biszkopt z galaretką 5

Przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i nakładamy drugą warstwę kremu (zostawiamy 2 łyżki kremu, będą jeszcze potrzebne). Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej pół godziny.

Biszkopt z galaretką 6

Biszkopt z galaretką 7

Wierzch dekorujemy truskawkami.

Biszkopt z galaretką 9

Jeśli tak jak u mnie wasza foremka po nałożeniu biszkoptów i kremu wyda się nieco za niska można, ściągnąć obręcz i przepiąć ją nieco wyżej (tu także przydaje się zostawiona wcześniej folia). Galaretkę rozpuszczamy w 1 litrze wody (zamiast 1,5) i kiedy przestygnie wylewamy ją na dobrze schłodzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Biszkopt z galaretką 10

Biszkopt z galaretką 11

Kiedy galaretka stężeje wyciągamy ciasto z formy i dekorujemy biszkoptami – tu przyda się resztka kremu, jeśli jakiś biszkopt nie będzie się trzymał przyklejamy go na krem.

Biszkopt z galaretką 12

Biszkopt z galaretką 13

Biszkopt z galaretką 14

Całość dla pewności (i dla ozdoby) można jeszcze przewiązać wstążką.

Biszkopt z galaretką 15

Biszkopt z galaretką 16

Biszkopt z galaretką 19

Smacznego!

ciastkożercy.pl