Walentynkowe kruche ciasteczka

Walentynkowe kruche serduszka 7

Kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i voilà! Prezent gotowy :) Ja dzisiejsze ciasteczka dekorowałam z myślą o Walentynkach, świetnie nadadzą się jednak także na inne uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie.

Składniki na ciasteczka  (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam dać o połowę mniej cukru i w to miejsce dodać mąkę)

Składniki na lukier

+koraliki, perełki, kolorowy lukier do dekoracji (można go też zrobić samemu. Jak? Dokładna instrukcja w tym wpisie), barwniki spożywcze

kruche walentynkowe serduszka

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.

Walentynkowe kruche serduszka

Walentynkowe kruche serduszka 1

Walentynkowe kruche serduszka 2

Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Walentynkowe kruche serduszka 3

Walentynkowe kruche serduszka 4

Lukier przygotowujemy według przepisu. Przekładamy potrzebną ilość do malutkich woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika (lepiej za mało niż za dużo) i ugniatamy chwilę w dłoniach, aż do uzyskania jednolitego koloru. Na koniec odcinamy rożek woreczka strunowego i jesteśmy gotowi do lukrowania.

Walentynkowe kruche serduszka 8

Walentynkowe kruche serduszka 5

Jeśli nie chcemy, żeby spod koralików był widoczny biały lukier możemy przykleić je na odrobinę lukru zrobionego z cukru pudru i wody, który po wyschnięciu robi się niemal przezroczysty.

Walentynkowe kruche serduszka 6

Walentynkowe kruche serduszka 7

Po udekorowaniu ciasteczka zostawiamy minimum na kilka godzin, żeby wyschły zanim przełożymy je do pudełka.

Walentynkowe kruche serduszka 10

Walentynkowe kruche serduszka 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Del

    Jak długo ciasteczka wytrwają, żeby nadal być jadalnymi? Szukam przepisu na ciasteczka, które przetrwają podróż przez pocztę i nie skamienieją po drodze.

    • Kruche ciasteczka przechowują się bardzo dobrze, w zwykłych domowych warunkach nawet kilka tygodni. Na pewno nie skamienieją, w najgorszym wypadku w drugą stronę – mogą nie być już kruche, dlatego musiałabyś je dobrze zamknąć np. w puszce. Pozdrawiam :)

      • Del

        A włożenie ich do foliowego woreczka coś da?

        • Tak, najlepsze są te strunowe, bo rzeczywiście da się je szczelnie zamknąć (można je kupić np. w Ikei). Ale nie masz gwarancji, że ciasteczka Ci się nie pokruszą w podróży, jak ktoś przygniecie je czymś ciężkim

  • Firefly

    Przejrzałam właśnie chyba wszystkie Twoje przepisy na ciasteczka i jestem pod wielkim wrażeniem! Chciałabym potrafić robić takie małe wspaniałości… Bez kitu, już niedługo święta więc będę miała okazję wypróbować ciastka-renifery. Twoja strona ląduje w zakładkach. Będę Cię odwiedzać :)

    • uau! Bardzo mi miło! :D pochwal się koniecznie jak wyszło, jak będziesz coś piekła :) Pozdrawiam