Halloween Tort Oreo

Halloween Tort Oreo 20

Kolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy, zmieniłam tylko nieco proporcje, żeby tort był wyższy (wszystko podaję poniżej), piekłam go w dwóch niedużych foremkach (16 cm każda).

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 płaskie łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

1,5 kostki masła
1 budyń
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
8-10 ciasteczek Oreo

Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)

+Oreo do dekoracji, kuwertura czekoladowa lub polewa czekoladowa, świeży sok pomarańczowy

Biszkopt przygotowujemy według przepisu, po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Zanim zabierzemy się za przygotowanie ozdób warto też zrobić budyń, bo będzie potrzebował czasu, żeby ostygnąć. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń, resztę mleka zagotowujemy, wlewamy całość do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż do pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia.

Halloween Tort Oreo 1

Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich jak tu). Lukier przekładamy do woreczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową.
Halloween Tort Oreo 7

Miękkie masło miksujemy  z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy  po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy.

Halloween Tort Oreo 3

Oreo wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem (można też rozmiksować je w blenderze na proszek), dodajemy do kremu i miksujemy.

Halloween Tort Oreo 4

Halloween Tort Oreo 5

Halloween Tort Oreo 6

Kiedy biszkopt jest już zupełnie przestudzony przecinamy go na 4 równe spody.

Halloween Tort Oreo 2

Każdy ze spodów nasączamy sokiem pomarańczowym.

Halloween Tort Oreo 8

Na nasączony spód nakładamy cienką warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów.

Halloween Tort Oreo 9

Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu).

Halloween Tort Oreo 10

Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki.

Halloween Tort Oreo 11

Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo na ścianki i wierzch tortu.

Halloween Tort Oreo 12

Halloween Tort Oreo 13

Halloween Tort Oreo 14

Rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową malujemy nogi pająkom.

Halloween Tort Oreo 15

Halloween Tort Oreo 16

Halloween Tort Oreo 17

Halloween Tort Oreo 18

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Ewelina

    hej. mam pytanie… Czy ten tort można ozdobić kit katami, wiesz dookoła jak to zrobiłaś z tym http://ciastkozercy.pl/czekoladowy-tort-z-truskawkami/ czy batoniki nie będą za krótkie? jakiej wysokości jest ten torcik…? zamierzam piec biszkopt w tortownicy o średnicy 24-26 (dokładnie nie pamiętam, ale wiem że średnica powyżej 20)

    • Cześć Ewelina, ja używam tutaj bardzo małej tortownicy, ma tylko 16 cm, a cały tort wyszedł mi tak na około 10 -12 cm wysokości, średnica też się trochę zwiększy po nałożeniu kremu, więc można liczyć, że gotowy miał około 18,19 cm średnicy. Jeśli będziesz piekła w takiej dużej tortownicy (około 26 cm) pomnóż sobie składniki na biszkopt razy dwa i ja bym upiekła go na dwa razy – 2 biszkopty z 4 jajek każdy, znacznie łatwiej będzie Ci potem każdy przekroić na pół niż jeden duży na 4 blaty. Jeśli blaszka ma około 20 cm średnicy to wystarczy z 2 razy po 3 jajka tutaj masz proporcje: http://ciastkozercy.pl/prosty-biszkopt-czekoladowy-2/

      • Chachi Malik

        czy składniki też trzeba pomnożyć w razie takiej dużej tortownicy?

        • Składniki na krem? Tak, będzie potrzeba go znacznie więcej, bo ciasto ma po prostu większą powierzchnię. Jeśli robisz w tortownicy 24-26, to cały tort może mieć po nałożeniu kremu około 26-28 cm. Na taką ilość dałabym przynajmniej 2,5 kostki masła (czyli 500 g) pozostałe składniki możesz pomnożyć razy 2. Pozdrawiam :)

  • hubba111

    O rany :D bedzie idealny na moje urodziny! Mam właśnie w Halloween ;)

    • Super! Bardzo się cieszę :) Pochwal się jak będziesz piekła ;)

  • oreozjadacz

    1. 16 cm to promień czy średnica?
    2. Chętnie dodałabym polewę czekoladową zamiast pająków pytanie tylko gorzka vs mleczna czekolada :D mleczna jakoś bardziej do oreo pasuje…
    3. Boję się, że zawale biszkopt stąd- lepsze będzie ciasto ucierane, na ciasto czekoladowe czy muffinkowe?
    Nadmiar pytań ale to mój pierwszy tort i bardzo się stresuję :’)

    • Cześć, 16 cm to średnica, lubię piec w takich małych foremkach, bo mieszczą mi się na raz na tym samym poziomie piekarnika. Co do czekolady: czekolada mleczna nie zastygnie Ci na twardą w temperaturze pokojowej – tort musiałby być cały czas przechowywany w lodówce. Ciężko też będzie narysować coś czekoladą bezpośrednio na torcie – polecałabym Ci zrobić ozdoby tak jak tutaj: http://ciastkozercy.pl/ciasteczka-batman/ i potem poprzyklejać je na tort. Do ozdób najlepiej użyć kuwertury czekoladowej – to taka cukiernicza czekolada, która zastyga w temperaturze pokojowej prawdziwą czekoladę trzeba temperować, żeby zastygła i jest z tym trochę zabawy. Jeśli jednak zdeycydujesz się na zwykłą czekoladę: ważne żeby jej nie przegrzać przy rozpuszczaniu i tort musi być przechowywany w zimnym miejscu – wtedy też powinno się udać :) i ciasto ucierane i muffinkowe się nada, mogą potrzebować trochę więcej ponczu, żeby nie były suche, ale plusem jest to, że mniej się zgniotą więc tort może być wyższy i mieć dużo kremu ;) Będę trzymać kciuki i pochwal się koniecznie jak się udał! Pozdrawiam :)