Czekoladowa Panna Cotta

czekoladowa-panna-cotta-11

czekoladowa-panna-cotta-13

Dziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam go w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki), wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody

Składniki:

600 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki żelatyny
1 laska wanilii
1 laska cynamonu (lub zmielony cynamon)

+50 g czekolady, granat, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa (tu przepis na domową)

Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki, wrzucamy też pustą łupinkę i laskę cynamonu. Żelatynę zalewamy wodą.

czekoladowa-panna-cotta-1

czekoladowa-panna-cotta-2

Całość stawiamy na piec i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu drucianą trzepaczką.

czekoladowa-panna-cotta-3

W międzyczasie kroimy orzechy i prażymy na suchej patelni, aż zrobią się rumiane.

czekoladowa-panna-cotta-4

Kroimy czekoladę na mniejsze kawałki. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, wyłączamy ogień i dodajemy pokrojoną czekoladę i namoczoną żelatynę.

czekoladowa-panna-cotta-5

czekoladowa-panna-cotta-6

Całość mieszamy drucianą trzepaczką. Wyciągamy laskę wanilii i cynamonu i rozlewamy do słoiczków.

czekoladowa-panna-cotta-7

czekoladowa-panna-cotta-8

Do słoiczków dodajemy skórkę pomarańczową, prażone orzechy i granat (zostawiamy część do dekoracji). Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

czekoladowa-panna-cotta-9

czekoladowa-panna-cotta-10

Po wyciągnięciu z lodówki dekorujemy roztopioną czekoladą, granatem i prażonymi orzechami.

czekoladowa-panna-cotta-11

czekoladowa-panna-cotta-12

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Instagram