Please assign a menu to the primary menu location under menu

Ciasteczkowe potwory

Ciasteczkowe-potwory-14

Ciasteczkowe potwory to chyba jedna z najpopularniejszych dekoracji na babeczki. Są urocze, proste do zrobienia i na pewno spodobają się każdemu dziecku :) Do dekoracji użyłam niebieskich cukrowych koralików i domowych cukrowych posypek, spokojnie możecie jednak wykorzystać zwykłe wiórki kokosowe pofarbowane niebieskim barwnikiem spożywczym. Do zrobienia potworów użyłam prostych babeczek waniliowych z tego przepisu. Warto pamiętać, że babeczki powinny być trochę niższe, żeby zmieściła nam się odpowiednia ilość kremu, dlatego z podanych proporcji należy zrobić około 16 – 18 babeczek, zamiast 12. Niestety nie miałam czasu, żeby upiec własne ciasteczka dla Potwora – wiadomo, domowe są najlepsze, przepis podaję poniżej :)

Składniki na babeczki (pieczemy 16-18 szt. zamiast 12, żeby były niższe)

Składniki na krem budyniowy

Jak zrobić cukrowe posypki

Składniki na chocolate chip cookies

+czekolada do rozpuszczenia (będzie potrzebna jako klej), M&Msy lub podobne cukierki na oczy, duże białe pianki

Zanim zaczniemy dekorowanie warto upewnić się, że babeczki są zupełnie zimne.

Ciasteczkowe potwory 1

Zdecydowałam się zafarbować na niebiesko także krem, nie jest to niezbędne, ale dzięki temu, jeśli nie pokryjemy babeczek dokładnie posypką lub kokosem spod spodu nie będzie prześwitywał inny kolor. Oprócz barwnika w żelu dodałam odrobinę barwnika w proszku, bo kolor był mniej intensywny niż się podziewałam.

Ciasteczkowe potwory 2

Mimo, że barwnik nie połączył się idealnie z moim kremem nie miało to znaczenia dla gotowych babeczek. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego woreczka strunowego – najłatwiej zrobić to wkładając worek do szklanki.

Ciasteczkowe potwory 3

Ciasteczkowe potwory 4

Na każdą babeczkę wyciskamy dosyć dużą porcję kremu i „zamaczamy” ja w cukierkach lub kokosie.

Ciasteczkowe potwory 6

Część babeczek udekorowałam cukrowymi posypkami – dobrze przechować je w lodówce przed podaniem lub nawet schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce, ponieważ jeśli zostawimy je w ciepłym pomieszczeniu cukier może zacząć rozpuszczać się na kremie.

Ciasteczkowe potwory 7

Z pianek odcinamy kawałki o grubości około 0,5 cm na oczy, wybieramy brązowe M&Msy i przyklejamy je rozpuszczoną czekoladą.

Ciasteczkowe potwory 8

Ciasteczka przecinamy na pół, nacinamy lekko babeczkę, żeby zaznaczyć miejsce, gdzie przyczepimy ciastko. Przyklejamy oczy dociskając je do kremu.

Ciasteczkowe potwory 9

Ciasteczkowe potwory 10

Ciasteczkowe potwory 11

Ciasteczkowe potwory 12

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Tags : cupcake
  • Kinga

    Biorę Udział w konkursie

  • Roksana

    Biorę udział w konkursie.

  • Paulina

    Jak to zrobiłaś, że krem wyszedł ci tak intensywnie niebieski? Mój po wyciśnięciu jednej tubki był jasnoniebieski :( Ale potworki i tak wyszły śliczne i smaczne :)

    • Róża

      Cześć, myślę, że to zależy od barwnika. Ja użyłam kilku kropel barwnika w żelu, pewnie różne firmy mają różną „wydajność”. Kiedyś próbowałam też barwnika w płynie i rzeczywiście kolor był dużo jaśniejszy. W każdym razie ważne, że babeczki wyszły smaczne :)

  • Paulina

    Miałam barwnik spożywczy w żelu dr Oetkera. I tak jak mówię, wycisnęłam całą tubkę do kremu i wyszedł taki blady kolor. Polecisz jakiś dobry barwnik? :)

    • Róża

      Ja użyłam barwnika w żelu kupionego przez internet w sweetdecor. Cieżko mi powiedzieć czy jest lepszy od Oetkera, wyszły takie jak na zdjęciu, zrobiłam krem na 10 babeczek. Pozdrawiam :)

  • Wyglądają uroczo!

    • Dzięki! w dodatku łatwo znaleźć na nie składniki :)

      • Ten kubek ciasteczkożercy jest przecudny, jest szansa go jeszcze wygrać, bądź zakupić? :)

        • Róża

          Przez awarię Disqusa mam mały poślizg z odpisywaniem… a jak to z tymi kubkami: moje zapasy mocno się skurczyły po majowym kubkobraniu, ale na pewno w przyszłości będę znowu rozdawać ciastkowe kubki – info na pewno będzie na blogu :)

  • efekt jest niesamowity! :D

  • Jagoda

    Wyszyły super. Na pewno spodobają się dzieciakom na Dzień Dziecka!

  • Genialne :) Kocham Ciasteczkowego Potwora, mamy wiele wspólnego ;)

  • Zdzisław to nie ja

    GENIALNE!!! :D

  • Karolina

    Czy mozna przygotowac babeczki dzien przed podaniem? Przechowujac je ok 12h w lodowce cukier sie nie rozpusci ani krem nie zmieni konsystencji?
    Druga moja mysl to przygotowac krem dzien wczesniej, przelozyc go do woreczka i przechowac w lodowce do nastepnego dnia i dekorowac 2 h przed podaniem…
    Co Pani poleca? Bede ogromnie wdzieczna za wszelkie wskazowki
    Pozdrawiam cieplo
    Karolina

    • Cześć Karolina, krem budyniowy jest na bazie masła, więc jeśli gotowy wstawisz do lodówki zrobi się bardzo twardy. Trzeba będzie odczekać aż zmięknie zanim zabierzesz się za dekorowanie. Możesz zrobić sobie dzień wcześniej budyń, a następnego dnia zmiksować z miękkim masłem. Będziesz miała tyle czasu? Co do przechowania z posypkami – lepiej przechować babeczki z samym kremem, wyciągnąć na 20-30 minut z lodówki i przed podaniem udekorować cukrem. To trwa tylko chwilę. Bezpieczną wersją są też babeczki z kolorowym kokosem, bo kokos zachowuje się dużo lepiej niż cukier. Pozdrawiam :)

      • Karolina

        Czesc, dzieki wielkie za szybka odpowiedz. Imreza dzieci juz w sobote :)
        Ok to chyba zrobie krem i nim udekoruje jutro a posypke cukrowa i reszte zrobie przed podaniem…
        Nie mam kokosa (dzieci pluja) tylko pofarbowalam cukier.
        Mozesz mi jeszcze napisac ile max.kropli barwnika mozna dodac do kremu zeby go za bardzo nie rozrzedzic?
        Czy ten krem sie nie wazy ani nie ma grudek? Moge czesc pofarbowac na inny kolor i zrobic z niego rozyczki, ktore udekoruje malymi wycinankami z masy cukrowej czy polecasz inny krem np.z mascarpone?
        Bardzo Ci dziekuje raz jeszcze za te cenne rady :)
        Pozdrawiam
        Karolina

        • Ja lubię krem budyniowy, wydaje mi się taki najbezpieczniejszy. Co do farbowania: zależy jaki masz barwnik, najlepiej nadają się te w proszku lub żelu (dr oetker wychodzi bardzo blado). Płynne mogą za bardzo zmienić konsystencję lub sprawić, że krem zacznie się rozwarstwiać. Jeśli masz tylko płynny dodałabym go wcześniej – np. do mleka na budyń. Tylko wtedy musisz zrobić sobie o ton ciemniejszy, bo po dodaniu masła całość będzie jaśniejsza. Aż jestem ciekawa jak wyjdą ;) Jak będziesz miała chwilę to wrzuć mi jakieś zdjęcia ;)

          • Karolina

            Ok dobry pomysl z dodaniem barwnika w plynie wczesniej. Tak zrobie. Jak bedzie za blady to i tak sie przykryje cukrem niebieskim ;)
            Czy jesli zrobie polowe kremu z przepisu to starczy na pokrycie 12 duzych muffinow??
            Jasne, ze zrobie i podesle Ci foty!

          • Karolina

            A masz moze gdzies zdjecia innych babek z tym kremem budyniowym??? :)

          • Budyniowy robię najczęściej, więc w sumie masz w co drugim przepisie, podlinkuję Ci te, które są kolorowe i widać jak wygląda po farbowaniu:

            http://ciastkozercy.pl/tort-ombre-z-rozyczkami/ http://ciastkozercy.pl/tort-frozen-elsa-kraina-lodu/ http://ciastkozercy.pl/tort-minecraft/

          • Karolina

            Dzieki
            Juz ostatnie pytanie i dam Ci spokoj :)
            Czy jesli zrobie polowe kremu z przepisu to starczy na pokrycie 12 duzych muffinow??

          • Tak wystarczy, zawsze możesz też dać pół ilości masła i nieco więcej niż pół budyniu, bo i tak już będziesz go miała. Kremu nie trzeba dawać bardzo dużo na jedną babeczkę, wszystko ma się ładnie wyrównać pod warstwą posypki/cukru :)

  • Karolina

    Tadaaaaam! Udalo sie :)

  • Ana

    Jestem zachwycona Pani pomysłami i talentem jaki nam tu Pani przedstawia! :D Również uwielbiam bawić się w kuchni z wypiekami ale zostaję przy tych bardziej tradycyjnych, bo u mnie raczej kiepsko z takimi umiejętnościami… A najwyżej powywracam kuchnię do góry nogami, w końcu czego się nie robi, żeby móc się rozwijać ;) I tutaj chciałam zapytać czy dobrym pomysłem byłaby zamiana kremu budyniowego z przepisu na jakiś inny? I jaki by Pani mogła polecić ewentualnie? :)

    • Bardzo dziękuję za tyle miłych słów! :) Co do kremu, generalnie do ozdabiania babeczek posypkami/masą cukrową dobrze dobrać krem na bazie masła. Wtedy jest większa szansa, że dodatki będą się ładnie trzymać, więc mimo, że kremy z bitej śmietany czy białego twarożku są pyszne nie polecałabym ich tutaj, bo może się okazać, że wszystko spłynie – tym bardziej w taką pogodę ;)

      • Ana

        Rozumiem w takim razie :) Pięknie dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie. Zapewniam, że zyskała Pani wierną fankę :D Życzę samych udanych wypieków i pozdrawiam!

        • Bardzo się cieszę! Zapraszam jak najczęściej :D

insta-pop