Tarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy – kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania – takie ciasto po prostu musi się udać :)
Foremka, w której piekłam tartę ma 25 cm średnicy.
Jeśli szukacie inspiracji na inne tarty zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na tartę wiśniową lub tartę ze śliwkami pod kruchą bezową pierzynką. Warte polecenia są również tarta cytrynowa i pyszna tarta gruszkowa z nadzieniem migdałowym. Jeśli wolicie wypieki bez pieczenia zajrzyjcie do przepisów na tartę Oreo z malinami i tartę z truskawkami.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 limonka
Składniki na nadzienie:
400 g serka na sernik
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml słodzonego mleka skondensowanego
1 limonka
+ odrobina zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
Tarta limonkowa – jak to zrobić?
Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło.
Limonkę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę.
Mieszamy w misce wszystkie suche składniki na ciasto.
Dodajemy miękkie masło, jajka, skórkę z limonki i dokładnie zagniatamy. Dobrze wyrobiona masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.
W dużej misce miksujemy na gładką masę serek i żółtka.
Mleko kondensowane mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i sokiem wyciśniętym z jednej limonki.
Łączymy dokładnie masę serową z mlekiem skondensowanym. Na koniec możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego.
Ciasto wyciągamy z lodówki i nakładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Jeśli jest zbyt klejące można nałożyć na palce odrobinę masła i natłuszczonymi rękami ugniatać ciasto na blaszce. Gotowy spód pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy spód z pieca i nakładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 – 15 minut.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)