Tarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy – kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania – takie ciasto po prostu musi się udać :)

Foremka, w której piekłam tartę ma 25 cm średnicy.

Jeśli szukacie inspiracji na inne tarty zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na tartę wiśniową lub tartę ze śliwkami pod kruchą bezową pierzynką. Warte polecenia są również tarta cytrynowa i pyszna tarta gruszkowa z nadzieniem migdałowym. Jeśli wolicie wypieki bez pieczenia zajrzyjcie do przepisów na tartę Oreo z malinami i tartę z truskawkami.

Tarta limonkowa 1

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 limonka

Składniki na nadzienie:

400 g serka na sernik
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml słodzonego mleka skondensowanego
1 limonka

+ odrobina zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Tarta limonkowa – jak to zrobić?

Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło.

Limonkę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę.

Mieszamy w misce wszystkie suche składniki na ciasto.

Dodajemy miękkie masło, jajka, skórkę z limonki i dokładnie zagniatamy. Dobrze wyrobiona masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.

W dużej misce miksujemy na gładką masę serek i żółtka.

Mleko kondensowane mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i sokiem wyciśniętym z jednej limonki.

Łączymy dokładnie masę serową z mlekiem skondensowanym. Na koniec możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego.

Ciasto wyciągamy z lodówki i nakładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Jeśli jest zbyt klejące można nałożyć na palce odrobinę masła i natłuszczonymi rękami ugniatać ciasto na blaszce. Gotowy spód pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy spód z pieca i nakładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 – 15 minut.

Tarta limonkowa

Podajemy schłodzone.

Tarta limonkowa

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)