Ciasteczka serduszka 12

Kolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez dodatku żelatyny.

Składniki:

250 g mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
100 g masła
aromat waniliowy
2 jajka

+dżem i cukier puder

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny

Ciasteczka serduszka 1

Ciasteczka serduszka 2

Ciasteczka serduszka 4

Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku.

Ciasteczka serduszka 5

Ciasteczka serduszka 6

Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasteczka serduszka 7

Na przestudzone ciasteczka nakładamy dżem i przykrywamy ciastkiem z dziurką.

Ciasteczka serduszka 8

Ciasteczka serduszka 9

Ciasteczka serduszka 10

Ciasteczka serduszka 11

Gotowe ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem.

Ciasteczka serduszka 12

Ciasteczka serduszka 14

Smacznego!

ciastkożercy.pl