Krem cytrynowy – lemon curd

krem cytrynowy lemon curd 1

Już od jakiegoś czasu chciałam spróbować zrobić angielski lemon curd – czyli gęsty krem cytrynowy z jajek, cukru i cytryn, inne składniki są opcjonalne, ale dodatek tłuszczu (najczęściej masła) sprawia, że krem ma delikatną, aksamitną konsystencję. Ja zdecydowałam się zrobić krem z nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać nim makaroniki lub zrobić tartę – już myślę jak wykorzystam mój! :) W słoiczku można przechowywać go około 7 dni w lodówce.

Składniki:

2 żółtka
2 całe jajka
3/4 szklanki cukru
3 cytryny (skórka i sok)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki miękkiego masła lub oleju kokosowego

Cytryny dokładnie myjemy. Wyciskamy sok i ścieramy skórkę.

krem cytrynowy lemon curd

krem cytrynowy lemon curd 5

krem cytrynowy lemon curd 6

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej – tzn. miskę z jajkami kładziemy na garnek z gotującą się wodą (spód miski nie może być zanurzony) i ubijamy około 5 minut dodając po trochu cukier. Pod koniec ubijania powinniśmy mieć gęstą stabilną pianę.

krem cytrynowy lemon curd 7

Ubitą pianę przekładamy do garnka. W soku z cytryny rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do jajek, dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje (można robić to jak dotychczas w kąpieli wodnej, ale trwa to znacznie dłużej).

krem cytrynowy lemon curd 8

Po około 3 -5 minutach masa powinna mieć już konsystencję budyniu, zestawiamy garnek z ognia dodajemy miękkie masło lub olej kokosowy i dokładnie mieszamy.

krem cytrynowy lemon curd 9

Gotowy krem przelewamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce.

krem cytrynowy lemon curd 10

krem cytrynowy lemon curd 11

krem cytrynowy lemon curd 3

krem cytrynowy lemon curd 1

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • G

    A ja wykorzystałam lemon curd jako nadzienie do babeczek waniliowych- wyszło pysznie :-D.
    Gosia

    • mmm świetnie połączenie, musiało być dobre :D

  • Arkadiusz Szadach

    Ej a co z zoltkami zrobilas?

    • Arkadiusz Szadach

      Ooooops juz widze!😀