Please assign a menu to the primary menu location under menu

Babeczki snickers

Babeczki snickers

Babeczki snickersy to wbrew pozorom dziecinnie prosta propozycja. Dowolne babeczki czekoladowe (u mnie z przepisu na mocno czekoladowe) można w kilka chwil zamienić w mini snickersowe przekąski nakładając różyczki z kremu.

Składniki na babeczki mocno czekoladowe

Składniki na krem snickers:

500 g serka mascarpone
0,5 tabliczki czekolady
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka kremu czekoladowego (np. Nutelli)

Babeczki przygotowujemy według przepisu. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Powinny mieć dużo czasu, żeby dobrze się ostudzić zanim zaczniemy nakładać krem.

Babeczki snickers 9

Babeczki snickers 8

Babeczki snickers 7

Do nakładania kremu dobrze jest wykorzystać dzióbek (tylkę) z dużą gwiazdką.

Babeczki snickers 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawiamy do ostygnięcia.

Babeczki snickers 5

Tylkę wkładamy do worka cukierniczego, a całość do dużej szklanki. Brzegi worka smarujemy (nie musi być równo i tak wszystko wymiesza się przy wyciskaniu) z jednej strony masłem orzechowym z drugiej kremem czekoladowym – ja użyłam Lindt. Nie można wykorzystać do tego rozpuszczonej czekolady, ponieważ zastygnie i nie będzie dało się jej wycisnąć z worka.

Babeczki snickers 10

Serek mascarpone dzielimy na dwie części (ja miałam po prostu dwa opakowania po 250 g). Do jednej części dajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy, do drugiej masło orzechowe.

Babeczki snickers 4

Obydwa kremy nakładamy do worka cukierniczego. Jak to zrobić? Pomocny może być ten wpis. W zależności od tego jak duży mamy worek możemy wszystko zrobić za jednym razem lub podzielić krem na dwie tury i dwa razy napełnić worek – nie szkodzi, że kolory trochę się zmieszają.

Babeczki snickers 3

Krem nakładamy na ostudzone babeczki. Kolory będą się mieszać różnie, więc każda babeczka będzie jedyna w swoim rodzaju :)

Babeczki snickers 2

Babeczki snickers

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • gin

    Piękne! A jakie musiały być dobre… :)

  • Mika z Foodcooklove

    Przepiękne!

  • czekoladowy_kwiatuszek

    świetne są twoje przepisy ;) znalazłam cię przypadkiem, jestem pod wielkim wrażeniem. Gdzie kupujesz wszystkie przyrządy?

    zapraszam do siebie:http://opinia-kwiatuszka.blogspot.com/
    dopiero zaczynam ;)

    • Cieszę się, że Ci się podobają! Akcesoria do pieczenia kolekcjonuję już od dłuższego czasu, więc mam taką zbieraninę z różnych sklepów. Nigdy nie przepuszczam takich działów w różnych marketach, ale jeśli już naprawdę nie mogę znaleźć czegoś w zwykłym sklepie, kupuję przez internet :)

  • Daria Iciek

    Snicersowe babeczki, ciasta, ciasteczka, lody etc łączą wszystkie moje ukochane smaki. Mniam …
    Niestety – NIGDY nie potrafiłam zrobić takiego ładnego kremu na wierzchu! Kupiłam już z milion różnych szpryc i chyba się do tego nie nadaję :(

    • Cześć Daria, na pewno się nadajesz! to nic trudnego, trzeba tylko trochę poćwiczyć – spróbuj na zwykłym kremie budyniowym, możesz wyciskać go na czysty talerzyk, a potem wykorzystać jeszcze raz już do dekoracji babeczek. Ja używam metalowych tylek (końcówek do szprycy) i jednorazowych worków cukierniczych lub nawet zwykłych woreczków strunowych. Różyczki z kremu, które widać na zdjęciach robi się zaczynając od zewnętrznej krawędzi babeczki, a potem okrężnymi ruchami do środka. Trzymam kciuki! :)

  • Beata Jarzębska

    nie dość, że ich wygląd powala to jeszcze ten smak. rozmarzyłam się…

  • Ola Miller

    Witam, a ja mam szprycę ale taką sztywną, coś a’la duży zastrzyk. Czy też się uda zrobić taki ładny krem?
    Pozdrawiam!

    • Cześć Ola, ważne, żeby miała końcówkę w kształcie gwiazdki. Taką strzykawką jest trochę trudniej wyciskać niż workiem, bo masz nieco mniejszą kontrolę, ale możesz poćwiczyć na jednokolorowym kremie przed nałożenie na babeczki :) Pozdrawiam

      • Ola Miller

        Dziękuję za informację :) Kontrolę nad wyciskaniem mam, bo już bawiłam się tą sprycą :)

insta-pop