Czekoladowy suflet z Nutelli

Czy można sobie wymarzyć lepszy deser na tę wczesną jesień? Listopad we wrześniu daje pełne rozgrzeszenie na wieczory pod kocem, duże ilości ciepłej herbaty i czekoladę bez limitów ;) Suflet z Nutelli, który chciałam Wam zaproponować przygotujecie dosłownie z kilku składników i naprawdę nie jest to skomplikowane ciacho! Moje ceramiczne miseczki, w których piekłam suflety mają średnicę 10 cm, z podanych składników zrobicie 2 większe lub 3 mniejsze porcje – mnie wyszło tak 2 i pół, bo nie mogłam się zdecydować przy rozlewaniu ciasta ;)

Jeśli tak jak ja jesteście fanami Nutelii zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na pączki z Nutellą, domowe kruche ciasteczka, paluchy z Nutellą z ciata francuskiego, gruszki w cieście zapiekane z Nutellą czy placuszki na śniadanie. Możecie również spróbować zrobić swoją domową wersję Nutelli – jest naprawdę pyszna!

Czekoladowy suflet z Nutelli 14

Składniki:

2 jajka
150 g Nutelli
1 łyżką mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru (opcjonalnie)

+ masło i kakao do obsypania foremek, cukier puder do podania

Jak zrobić suflet z Nutelli?

Naczynia żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy kakao, im dokładniej to zrobimy, tym większa szansa, że suflet nie przyklei się do ścianek i nie popęka w czasie pieczenia. Nie tak jak u mnie ;) Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Musi być  koniecznie nagrzany przed włożeniem do niego sufletów.

Czekoladowy suflet z Nutelli 1

Czekoladowy suflet z Nutelli 2

Czekoladowy suflet z Nutelli 3

Rozdzielamy białka od żółtek. Do Nutelli dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Czekoladowy suflet z Nutelli 4

Czekoladowy suflet z Nutelli 5

Białka ubijamy z 1 łyżką cukru – można ubić bez cukru, ale dzięki niemu piana jest stabilniejsza i trudniej ją później popsuć w czasie mieszania z czekoladą.

Czekoladowy suflet z Nutelli 6

Czekoladowy suflet z Nutelli 7

Delikatnie mieszamy pianę z masą czekoladową aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czekoladowy suflet z Nutelli 8

Przelewamy do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Suflety sporo urosną podczas pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 min. Nieco krócej jeśli lubimy lekko płynny środek jak „lava cake” :)

Czekoladowy suflet z Nutelli 9

Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ już po kilku minutach suflety lekko opadną – widać to nawet na zdjęciach choć bardzo się śpieszyłam :)

Czekoladowy suflet z Nutelli 10

Posypujemy cukrem pudrem.

Czekoladowy suflet z Nutelli 11

Czekoladowy suflet z Nutelli 12

Czekoladowy suflet z Nutelli 13

Czekoladowy suflet z Nutelli 14

Czekoladowy suflet z Nutelli 15

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)