Wakacje za pasem, sezon na rezerwowanie urlopów w pełni, dlatego dziś na blogu bardzo wakacyjne, morskie babeczki. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, a do każdej włożyłam po kostce czekolady. Dekoracje to masa cukrowa, krem budyniowy i pokruszone herbatniki. Zaletą morskich zwierzątek jest to, że składają się dosłownie z kilku kulek masy i bardzo łatwo zrobić je samemu :)
Składniki na proste babeczki waniliowe
+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracji
Babeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.
Z masy cukrowej robimy trzy pary jednakowych oczu. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej szczegółowe możemy użyć białych cukrowych koralików.
Do zrobienia ośmiornicy potrzeba dłużej kulki na głowę i ośmiu kawałków masy na macki. Z masy cukrowej robimy osiem cienkich wałeczków, zawijamy trochę na końcach i sklejamy razem spłaszczając końce w środku. Całość zostawiamy na kawałku papieru do pieczenia, żeby łatwo było przenieść gotową figurkę i odstawić do wyschnięcia. Poszczególne kawałki masy cukrowej sklejamy ze sobą odrobiną wody.
Do zrobienia rozgwiazdy potrzeba niedużej foremki w kształcie gwiazdki. Kawałek żółtej masy cukrowej rozpłaszczamy lekko dłonią lub wałkujemy wałkiem na grubość około centymetra. Wycinamy gwiazdkę, wygładzamy krawędzie palcami i za pomocą wykałaczki dodajemy detale i fakturę. Na koniec za pomocą odrobiny wody doklejamy oczy.
Kraba zaczynamy od przygotowania trzech kulek. Z dwóch mniejszych robimy szczypce. Po bokach korpusu przyklejamy po cztery cienkie wałeczki na nóżki. Na koniec przygotowane wcześniej oczy.
Gotowe figurki odkładamy do wyschnięcia. Przestudzone babeczki smarujemy kremem i „maczamy” w pokruszony herbatnikach.
Z niebieskiego kremu robimy kilka małych kleksów po bokach babeczek. Cukrowe ozdoby przyklejamy odrobiną kremu budyniowego.
Smacznego !
ciastkożercy.pl