Tort truskawkowy

tort truskawkowy 5

Truskawki znajdziecie w większości moich tortów, oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego – spieszę to zatem nadrobić! Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji.

Składniki na biszkopt

Składniki na krem truskawkowy:

500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
2 łyżki cukuru pudru
1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany
100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki)
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Składniki na polewę truskawkową:

50 g białej czekolady
50 ml musu truskawkowego
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

+ mus truskawkowy do nasączenia ciasta, truskawki do dekoracji, gorzka czekolada

Biszkopty pieczemy według przepisu. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Moje piekłam w 2 tortownicach na raz, tak mieszczą mi się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody.

tort truskawkowy 25

Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu.

tort truskawkowy 24

Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać).  Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można od razu przełożyć go do szprycy z ozdobną końcówką.

tort truskawkowy 23

tort truskawkowy 22

tort truskawkowy 21

Do reszty ubitego kremu dodajemy ok. 100 ml musu truskawkowego i mieszamy do połączenia. Jeśli chcemy, żeby krem był bardziej różowy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub w proszku (nie w płynie, możemy nim popsuć konsystencję kremu). Na koniec dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i dokładnie miksujemy całość.

tort truskawkowy 20

Na paterę lub talerz wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć, a patera pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym.

tort truskawkowy 19

Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy.

tort truskawkowy 18

tort truskawkowy 17

Powtarzamy z resztą spodów.

tort truskawkowy 16

Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej będzie nam zachować ładny kształt tortu.

tort truskawkowy 15

Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut.

tort truskawkowy 14

W tym czasie możemy przygotować dekorację z truskawek z czekolady i polewę. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego.

tort truskawkowy 13

Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia.

tort truskawkowy 12

Białą czekoladę na polewę kroimy na małe kawałki, zagotowujemy mus truskawkowy i zalewamy nim czekoladę, odstawiamy na chwilę, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać nieco bardziej intensywny kolor, dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub proszku. Polewę odstawiamy do ostudzenia.

tort truskawkowy 11

Na tort nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi.

tort truskawkowy 9

Dekorujemy polewą truskawkową (można przełożyć sobie ją do małego woreczka) i zostawionym wcześniej białym kremem.

tort truskawkowy 10

tort truskawkowy 8

tort truskawkowy 7

Na kremie układamy truskawki w czekoladzie.

tort truskawkowy 6

tort truskawkowy 3

tort truskawkowy 2

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Katarzyna

    wygląda obłędnie!!! ale bym kawałeczek posmakowała :D
    zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

  • Kokos

    Jejciu, jaki piękny! <3 Twój Tata na pewno był zachwycony prezentem na jego dzień. Ja z kolei zrobiłam mojemu Tacie taki oto torcik: jasny biszkopt nasączony kawą, do tego krem budyniowy (z Twoich przepisów). Żeby nie było tak zwyczajnie postanowiłam nadrobić trochę dekoracją. Krawat jest z rozpuszczonej czekolady, trzeba mieć bardzo wprawną rękę, żeby wyszły takie równiutkie cuda jak Tobie wychodzą :D Krem budyniowy jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak lekki i puszysty , miałaś rację, mówiąc, że budyń nie może być z lodówki (do tej pory popełniałam ten błąd). Dziękuję i czekam na kolejne przepisy! https://uploads.disquscdn.com/images/7b7aac514094c289937c6de9674b30c117ca62e9257eec7fa8d7ff8916e7f0b7.jpg

    • Dzięki za tyle miłych słów :* Tort rewelacyjny! Jadłabym ;)

  • A mogę zapytać z ilu truskawek ten mus zrobiłaś?