Please assign a menu to the primary menu location under menu

Tort limonkowy

Tort limonkowy 18

Tort limonkowy 17

Ostatnio mam wrażenie, że staram się trochę zaklinać pogodę tym, co piekę :) Po babeczkach matcha przyszła kolej na zielony tort. Puszyste biszkopty, bita śmietana i duużo limonki! Spody zdecydowałam się upiec z odrobiną herbaty matcha, ale kolor nie był tak intensywny jak bym sobie życzyła, więc dodałam do nich odrobinę zielonego barwnika spożywczego (jeśli używacie tych w żelu naprawdę wystarczy minimalna ilość nakładana wykałaczką, żeby zafarbować całą porcję ciasta). Chciałam, żeby kolory układały się od najciemniejszego do najjaśniejszego, dlatego każdy spód był pieczony osobno – po dwie blaszki naraz. Jeśli zależy Wam na czasie całość można upiec od razu w jednym kolorze z 4 jajek i po upieczeniu poprzekrawać na pojedyncze spody.

Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4):

1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki herbaty matcha

+zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie), najjaśniejszy ze spodów, który widzicie na zdjęciach swój kolor zawdzięcza jedynie herbacie

2 limonki (sok+otarta skórka)

Składniki na krem śmietankowy:

600 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3-4 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix)

Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie. Ja upiekłam swoje dzień wcześniej.

Tort limonkowy 1

Blaty wyrównujemy za pomocą ostrego noża z ząbkami. Gotowe biszkopty dobrze jest poukładać sobie na osobnych kawałkach papieru do pieczenia, w ten sposób będzie łatwo je przekładać i mniej będą się kruszyć.

Tort limonkowy 2

Limonki dokładnie myjemy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do soku dolewamy wodę – tak żeby otrzymać w całości mniej więcej 3/4 szklanki płynu. Ja nie słodziłam już ponczu, bo same biszkopty mają sporo cukru, poza tym chciałam, żeby tort był orzeźwiający i lekko kwaskowy.

Tort limonkowy 3

Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ŚmietanFixem. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z limonki. Jeśli chcemy, żeby krem był bardzo stabilny albo nie chcemy używać utrwalaczy do bitej śmietany możemy wykorzystać serek mascarpone, który też bardzo dobrze utrzyma konsystencję kremu.

Tort limonkowy 4

Spód biszkoptowy nasączamy ponczem z limonki i nakładamy cienką warstwę kremu.

Tort limonkowy 5

Powtarzamy nakładanie ponczu i kremu z resztą spodów.

Tort limonkowy 6

Tort limonkowy 7

Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu, nie musi być równo – ta warstwa ma za zadanie złapać wszystkie okruszki. Tort wstawiamy do schłodzenia do lodówki (koniecznie dobrze przykryty) na około 15 – 20 minut.

Tort limonkowy 8

Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi.

Tort limonkowy 9

Gotowy tort postanowiłam udekorować świeżymi kwiatami.

Tort limonkowy 10

Tort limonkowy 11

Tort limonkowy 13

Tort limonkowy 12

Tort limonkowy 19

Tort limonkowy 16

Tort limonkowy 18

Tort limonkowy 20

Tort limonkowy 17

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Kama

    Cześć! Bardzo spodobał mi się ten tort. Mam tylko pytanie odnośnie tortownicy, jaki rozmiar został użyty do wykonania tego ciasta? Chcę tort wykonać na imieniny taty, później napiszę jak smakował. ;)

    • Cześć Kama, zwykle używam mojej małej tortownicy, bo i tak zapasów ciasta mam sporo ;) Ma tak 16-17 cm, na tort po upieczeniu nakładasz jeszcze krem, więc można liczyć około 2-3 cm średnicy więcej, ale to i tak mały torcik. Jeśli pieczesz w tortownicy 24 cm lub większej musisz pomnożyć sobie składniki razy 2. Pozdrawiam :)

      • Kama

        Super, dzięki za odpowiedź i już jutro biorę się do pracy! Podzielę się później efektami. Pozdrawiam :)

  • Karolina

    Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    • Pochwal się jak wyszedł, jeśli będziesz piekła ;) i na pewno wpadnę :)

insta-pop