Dzisiejsza propozycja to prosta i śliczna słodka przekąska na Mikołaja, która na pewno spodoba się wszystkim dzieciom. Malutkie czekoladowe lizaki w kształcie czapeczek Mikołaja z cukiereczkami w środku i piankami na zewnątrz :)
Potrzebne będą:
czekolada do stopienia lub kuwertura czekoladowa
drobne cukiereczki np. M&Msy lub Lentilki (zamiast cukierków można użyć ulubionych bakalii)
patyczki do lizaków lub szaszłyków
pianki w dwóch rozmiarach: duże i mini
białe cukrowe cukiereczki lub kokos
papier do pieczenia
woda
cukier puder
Z papieru do pieczenia zwijamy małe stożki, brzegi sklejamy taśmą klejącą.
Czekoladę rozpuszczamy i nakładamy do stożków. Można ustawić je sobie do tego w małych kieliszkach.
Do ciepłej czekolady wkładamy cukierki lub bakalie i popychamy patyczkiem, żeby były w całości zanurzone.
Kiedy czekolada zrobi się nieco twardsza wkładamy do niej patyczki do lizaków i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (można wstawić na kilka minut do zamrażarki).
Po całkowitym zastygnięciu ściągamy papier do pieczenia.
Z większych pianek odcinamy czystymi kuchennymi nożyczkami kawałki o grubości około 1 cm. W malutkiej miseczce przygotowujemy gęsty lukier z wody i cukru pudru.
Brzegi pianek smarujemy lukrem i zamaczamy w cukiereczkach lub kokosie. Kiedy nieco przeschną robimy w środku dziurkę mokrym patyczkiem. Woda rozpuszcza piankę, dlatego łatwiej zrobić to w ten sposób.
Spód czekoladowych stożków smarujemy rozpuszczoną czekoladą i nakładamy piankę delikatnie dociskając.
Na czubek stożka nakładamy trochę rozpuszczonej czekolady i przyklejamy mini piankę.
Smacznego!
ciastkożercy.pl