Babeczki mocno czekoladowe

DSC_0982

Składniki:

2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 łyżek kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Smacznego!

ciatkożercy.pl

  • Katarzyna Śladowska

    Czy ten przepis można wykorzystać by zrobić całe ciasto i ewentualnie jaki byłby czas pieczenia i jakiej temperaturze?? Proszę o odpowiedz???

  • Z podanych składników wychodzi około 12-14 babeczek, więc jeśli dobierze się średniej wielkości blaszkę, czas i temperatura pieczenia będą takie same jak w przepisie – 180 stopni, 25 – 30 min. Zawsze dobrze jest jednak mieć ciasto na oku pod koniec pieczenia i sprawdzić patyczkiem czy na pewno jest upieczone – po ukłuciu patyczek powinien być suchy i nie może być na nim surowego ciasta. Pozdrawiam :)

Instagram