Śnieżny Puch

spot_img

Śnieżny puch to jedno z łatwiejszych ciast jakie robiłam. Nie wymaga włączania piekarnika, nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników, a całość przygotujecie w jakieś 20 minut. W konsystencji przypomina delikatny i puszysty cytrynowy sernik na zimno z kokosową nutą. Ciasto robiłam w blaszce o wymiarach 35×24 cm.

Jeśli szukacie inspiracji na inne desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia tych wpisów.

YouTube player

Śnieżny puch

Składniki na masę serową:

1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
400 ml śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka żelatyny
500 ml wody

Składniki na kokosową posypkę:

120 g kokosu
60 g masła
4 łyżki cukru

+ ok. 100 g herbatników na spód (ciasto można zrobić także na biszkoptach lub samemu upiec kruche ciasto np. z tego przepisu)

Śnieżny puch – jak to zrobić?

Zaczynamy od przygotowania galaretki, ponieważ potrzebuje czasu na przestygnięcie. Do gorącej wody wsypujemy galaretki cytrynowe i żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.

Blaszkę wykładamy herbatnikami. Brzegi blaszki można wyłożyć foliowymi paskami, dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć gotowe ciasto i będzie miało ładne, gładkie brzegi. Folię w pasku możecie kupić w moim Sklepie Ciastkożercy, tutaj KLIK.

Śnieżny puch krok po kroku

Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

Do ubitej śmietany dodajemy ser na sernik i mieszamy na niskich obrotach miksera, aż do uzyskania jednolitej masy.

Nie przerywając mieszania wlewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników.

Gotową masę odstawiamy na chwilę do lodówki. Będzie można wlewać ją na herbatniki dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć. W przeciwnym razie herbatniki mogłyby wypłynąć na wierzch płynnej masy śmietanowej. Czas, kiedy masa śmietanowa jest w lodówce, możemy wykorzystać na przygotowanie posypki kokosowej. Wszystkie składniki: kokos, mało i cukier umieszczamy w małym garnuszku lub na patelni. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż kokos lekko się zarumieni.

Lekko tężejącą masę śmietanową wylewamy na spód z herbatników. Wierz posypujemy kokosową posypką i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.

Po stężeniu galaretki ciasto jest gotowe do krojenia.

Śnieżny puch - jak to zrobić

Śnieżny puch

Śnieżny puch

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

Zobacz też: