Na pomysł, żeby zrobić pralinki orzechowe wpadłam robiąc przegląd mojej kuchennej szafki z różnościami. Znalazłam gotową polewę orzechową i trochę masła orzechowego (którego ktoś nie zdążył jeszcze wyjeść łyżeczką :) Za nadzienie do pralinek może posłużyć czekoladowy ganache, ja zdecydowałam się jednak zrobić je tak jak robi się cake pops czyli lizaki z ciastka (można je zobaczyć np. tutaj). Wykorzystałam kilka czekoladowo-waniliowych babeczek, które zostały mi z poprzedniego dnia.

Składniki:

dowolne babeczki
masło orzechowe
polowa czekoladowa (lub orzechowa)
orzechy laskowe
ciemna czekolada

Babeczki kruszymy w rękach lub blenderze.

Pralinki orzechowe 1

Dodajemy po łyżeczce masło orzechowe i zagniatamy. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Na 4 duże babeczki dałam 4 łyżeczki masła orzechowego.

Pralinki orzechowe 2

Pralinki orzechowe 3

 Z gotowej masy formujemy kulki, do każdej wkładamy po orzechu. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 5 minut do zamrażarki.

Pralinki orzechowe 4

Pralinki orzechowe 5

Rozpuszczamy polewę i zanurzamy w niej pralinki.

Pralinki orzechowe 6

Układamy na papierze do pieczenia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy i kiedy nie jest już gorąca przekładamy do woreczka strunowego. Odcinamy rożek i wyciskamy wzorki na pralinkach.

Pralinki orzechowe 7

Pralinki orzechowe 8

Kiedy czekolada zastygnie przekładamy pralinki do papierowych papilotek.

Pralinki orzechowe 9

Pralinki orzechowe 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl