Domowy kopiec kreta

Kopiec kreta 10

Kopiec kreta 13

Kopiec kreta to jedno z tych ciast, które kiedy zdarzało mi się jeść zawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę wykorzystałam czekoladowy biszkopt, który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą.

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao (płaskie)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny
2 dojrzałe banany
1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany)
wiórki czekoladowe

+2 banany, sok z cytryny

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie.

Kopiec kreta 1

Wyrównujemy wierzch nożem z piłką.

Kopiec kreta 2

Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę i wycinamy okrąg mniejszym nożykiem. Wydrążamy środek, zostawiając około 1,5 cm spodu. Wydrążone okruchy przekładamy do miski.

Kopiec kreta 3

Kopiec kreta 4

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (lepiej dać mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty kremu i mieszamy energicznie aż całość dobrze się połączy.

Kopiec kreta 5

Do gotowego kremu możemy dodać jeszcze wiórki czekoladowe (lepiej nie tak dużo jak widzicie u mnie na zdjęciu, bo krem zrobi się bardzo słodki).

Kopiec kreta 7

Cienką warstwę kremu nakładamy do wydrążonego wcześniej ciasta. Kroimy banany na plasterki, układamy na kremie i skrapiamy sokiem z cytryny.

Kopiec kreta 8

Banany przykrywamy kremem.

Kopiec kreta 9

Na krem nakładamy wydrążone wcześniej kawałki ciasta (jeśli są za duże można je dodatkowo pokruszyć w palcach). Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

Kopiec kreta 11

Kopiec kreta 12

Kopiec kreta 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Magda

    przepis super, jednak zostało mi sporo masy oraz ciasta, może jednak coś źle zrobiłam ;-)

    • Ja masę zużyłam w całości, ale jak spojrzysz na zdjęcia to kopiec jest dość wysoki, wydaje mi się, że wyższy od tych kupnych. A co do ciasta to rzeczywiście mogło trochę zostać, bo mi podjadało moje dziecko w trakcie robienia, a i tak starczyło :D

  • monika

    witam, czy żelatyna jest konieczna?

    • Cześć Monika, dzięki żelatynie masa jest sztywniejsza i łatwiej pokroisz ciasto, jeśli jej nie dasz, dalej wszystko się uda, ale nadzienie będzie miało bardziej konsystencję kremu, a nie powiedzmy ptasiego mleczka. Pozdrawiam :)