Please assign a menu to the primary menu location under menu

Domowa skórka pomarańczowa

domowa-skorka-pomaranczowa-1

makowiec-11

W niemal każdym większym sklepie spożywczym przed Świętami można kupić skórkę pomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie w domu. Domowa skórka pomarańczowa z powodzeniem może zastąpić kupny aromat, świetnie nadaje się do świątecznych (i nie tylko) wypieków lub jako dodatek do kawy. Dobrze przyrządzona może być przechowywana przez długi czas na półce z przetworami a otwarty słoiczek spokojnie wytrzyma kilka tygodni w lodówce.

Składniki:

4 duże pomarańcze
6 łyżek cukru
woda

Pomarańcze dokładnie myjemy (można też je sparzyć) i obieramy tak, żeby uzyskać jak największe pojedyncze kawałki
skórki. Dobrym sposobem jest delikatne nacięcie pomarańczy od czubka do podstawy owocu i zdejmowanie całych ćwiartek skórki. Nożem usuwamy białą część skórki – powinna zostać tylko cieniutka pomarańczowa warstwa, którą kroimy ją w małą kostkę lub paseczki. całość wsypujemy do małego garnka dodajemy cukier i około 1/3 szklanki wody. Gotujemy 15 min mieszając od czasu do czasu. Gotowa skórka pomarańczowa powinna być lekko przezroczysta i dobrze nasączona gęstym cukrowym syropem. Gorącą skórkę pomarańczową przekładamy do dokładnie wymytych i wysuszonych słoiczków (np. po przecierze pomidorowym). Po kilku minutach powinniśmy usłyszeć charakterystyczne „pyknięcie” – znak, że słoiczek się zamknął i można bezpiecznie przechowywać zawartość.

Smacznego!

ciastkożercy.pl

insta-pop