Ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem 25

ciasto z rabarbarem 26

Już dawno nie miałam takiego odwyku od internetu i blogowania. Przeprowadzka do nowego domu pochłaniała mnie bez reszty przez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
2 jajka
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej jeśli wolicie mniej słodkie ciasta)
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
skórka z cytryny

Składniki na kruszonkę:

50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru

+ ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę.

ciasto z rabarbarem 1

Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia.

ciasto z rabarbarem 8

W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny.

ciasto z rabarbarem 2

ciasto z rabarbarem 3

ciasto z rabarbarem 4

ciasto z rabarbarem 5

Do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste).

ciasto z rabarbarem 6

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni ok. 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka.

ciasto z rabarbarem 20

ciasto z rabarbarem 21

ciasto z rabarbarem 22

Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem puderem.

ciasto z rabarbarem 23

ciasto z rabarbarem 24

ciasto z rabarbarem 25

ciasto z rabarbarem 26

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Ola

    Było przepyszne!
    Pozdrawiam,Ola.

  • Natalia

    Skusił mnie ten przepis :) Pani Różo czy na blaszkę o wymiarach 26×30 trzeba pomnożyć ilość składników łącznie z ilością rabarbaru?

    • Cześć Natalia, rabarbaru sypałam tak naprawdę na oko, zobaczysz ile Ci wyjdzie na Twoją blaszkę, cały wierzch ciasta ma być przykryty. Pozdrawiam :)

      • Natalia

        Dziękuję:) a ilość składników na ciasto na moją blaszkę chyba muszę prawda? czy Pani była podobnych rozmiarów:) jutro planuję pieczenie dlatego tak dopytuję:)

        • moja ma 35×18 czyli może wyjść całkiem podobnie :)

          • Natalia

            Ciasto upieczone i nawet zniknęło jednego dnia :) dołożyłam od siebie truskawki ale niestety wyszedł zakalec a wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej :(

          • ooo nie :( może było trochę za krótko w piecu? zawsze dobrze jednak przed wyciągnieciem je ukłuć i zobaczyć czy nie potrzebuje jeszcze chwili. W każdym razie skoro tak szybko zniknęło, to nie mogło być tak źle ;) Pozdrawiam!