Babeczki cytrynowe z makiem

Cytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki – czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy.  Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli macie stojący mikser – wystarczy wtedy powrzucać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do misy miksera. Świetnie nadadzą się nie tylko na podwieczorek, ale także do złapania na drogę do szkoły lub pracy – chrupiąca skórka sprawi, że nie rozpadną się w torbie czy pudełku, a puszysty środek po prostu rozpływa się w ustach :)

Składniki:

150 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
20 g maku
1 cytryna
szczypta soli

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na małe kawałki, musi być zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem na puszystą, białą masę.

Babeczki cytrynowe z makiem 3

Babeczki cytrynowe z makiem 1

Cytrynę dokładnie myjemy (można też ją sparzyć), ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka dodajemy do masła i miksujemy.

Lemon poppyseed cupcakes 7

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i miksujemy.

Lemon poppyseed cupcakes 6

Na koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak.

Lemon poppyseed cupcakes 5

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Lemon poppyseed cupcakes 4

Lemon poppyseed cupcakes 3

Lemon poppyseed cupcakes 2

Lemon poppyseed cupcakes 1

Smacznego!

ciastkożercy.pl