Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i „kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Bułeczki dyniowe świetnie sprawdzą się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze. Puree z dyni to po prostu podgrzana, zmiksowana dynia – jak prosto je przygotować, możecie zobaczyć w tym wpisie :) Warto zrobić na zapas, przyda się do zupy albo do ciasta dyniowego!

bułeczki dyniowe

Składniki na bułeczki:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki puree z dyni
25 g drożdży
50 g masła
1 jajko

Bułeczki dyniowe – jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy puree z dyni. Kroimy dynię na kawałki o grubości około 1-2 cm, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 15-20 min, dynia powinna być zupełnie miękka – można sprawdzić to patyczkiem. Na zdjęciach odkrawam skórkę z dyni – po czasie mogę Wam zdradzić, że nie warto ;) Znacznie mniej pracy będziecie mieć jeśli upieczecie dynię razem ze skórkami, a kiedy zrobi się miękka po prostu ściągnięcie miąższ łyżką :)

W czasie kiedy dynia jest w piecu podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim 2 łyżki cukru i drożdże. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po upieczeniu dynię miksujemy lub rozgniatamy porządnie widelcem. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, puree z dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.

Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy – masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.

Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Odstawiamy do wyrośnięcia.

Przez około pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut.

bułeczki dyniowe

bułeczki dyniowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)