Bywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moją tartę wypełniłam duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą do piernika. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 kostki masła
1 łyżka tłustej śmietany

Składniki na nadzienie:

1 kg jabłek
cynamon
mielone goździki (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy.
przyprawa do piernika
2 łyżki miodu
100 g orzechów laskowych

Suche składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy z miękkim masłem. Powinniniśmy otrzymać coś w rodzaju drobnej kruszonki.


Dodajemy jajka i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać miękką plastelinę, jeśli za bardzo się klei, można dosypać nieco mąki.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu około 15 min, tak by odparować część wody. Po przygotowaniu powinny lekko się rozpadać. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce.

Do przestudzonych jabłek dodajemy miód, przyprawy i pokrojone na kawałki orzechy laskowe.

Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm, żeby nie używać zbyt dużo mąki do podsypywania można rozwałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowanym ciastem wykładamy spód tarty. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.

Na przygotowany spód wykładamy masę z jabłek.

Wierzch dekorujemy gwiazdkami wyciętymi z reszty ciasta.

Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nastawionym na 170 stopni.

 

Studzimy na kratce, podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

ciastkożercy.pl