Zimowa tarta z jabłkami

DSC_0025

Bywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców.

Składniki:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 kostki margaryny
1 łyżka tłustej śmietany

1 kg jabłek
gałka muszkatołowa
imbir
przyprawa do piernika
2 łyżki miodu
100 g orzechów laskowych
Jabłka (im bardziej dojrzałe tym lepiej, dzięki temu nie będzie trzeba ich dodatkowo słodzić) obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu około 15 min, tak by odparować część wody. Po przygotowaniu powinny lekko się rozpadać. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce.

Zimowa tarta z jabłkami

Margarynę wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę.

Zimowa tarta z jabłkami

Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Zimowa tarta z jabłkami

Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.

Zimowa tarta z jabłkami

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.

Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.

Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min.

Zimowa tarta z jabłkami

Smacznego!

  • Edyta Mazur

    Witam, przepis fantastyczny!
    Pozdrawiam!