Domowe drożdżówki z jabłkami

DSC_0494

Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie.

Składniki:

2,5 szklanki mąki
3 jajka
50 g drożdży
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
100 ml mleka

dżem jabłkowy i/lub świeże jabłka

Składniki na kruszonkę

Wkruszamy drożdże do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Domowe drożdżówki z jabłkami

Domowe drożdżówki z jabłkami

W między czasie rozpuszczamy na małym ogniu margarynę, odstawiamy do przestudzenia. Myjemy jabłka.

Domowe drożdżówki z jabłkami

Domowe drożdżówki z jabłkami

Przestudzoną margarynę mieszamy z cukrem i jajkami. Mieszamy razem z drożdżami i mąką, wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Czas, kiedy ciasto rośnie możemy wykorzystać na zrobienie kruszonki.

Domowe drożdżówki z jabłkami

Domowe drożdżówki z jabłkami

Domowe drożdżówki z jabłkami

Domowe drożdżówki z jabłkami

Domowe drożdżówki z jabłkami

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. W równych odstępach nakładamy dżem i pocięte na kawałki jabłka. Przykrywamy je drugą warstwą ciasta i odciskamy kółka szklanką. Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę i posypujemy kruszonką.

Domowe drożdżówki z jabłkami

Domowe drożdżówki z jabłkami

Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni.

Domowe drożdżówki z jabłkami

Domowe drożdżówki z jabłkami

Domowe drożdżówki z jabłkami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Klaudia

    Ile wychodzi drożdżówek tego przepisu?

    • Róża

      Mnie wyszły dwie pełne blaszki, po 9 drożdżówek na każdej, w zależności od tego jak duży masz kubek/szklankę do wykrywania może wyjść trochę mniej lub więcej. Pozdrawiam

  • Aga

    Jaki dodałaś dżem?

  • Słodka Madzia

    Czy zamiast dżemu brzoskwiniowego można użyć np. brzoskwiniowego ?

    • Jasne, możesz dać dowolny dżem, dobrze tylko, żeby był taki domowy, dobrze wysmażony, bez żelatyny, te z żelatyną kiepsko zachowują się podczas pieczenia i jeśli tylko znajdą jakąś dziurkę w cieście wszystko wypłynie. Miłego pieczenia :)

  • Nikola

    Można użyć masła zamiast margaryny?

  • Emma

    Przepyszne.Wlasnie zrobilam wyszly fenomenalne :-) omnomnom