Ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami 14

ciasto ze śliwkami 11

Dzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm.

Składniki:

150 g masła
3 jajka
150 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza

Składniki na kruszonkę:

50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru

 

Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.

ciasto ze śliwkami 1

Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym – dobrze jest poświęcić na to ok. 5 minut, tak żeby całość była puszysta i dobrze napowietrzona.

ciasto ze śliwkami 2

Ocieramy skórkę z wymytej i wyparzonej pomarańczy. Dodajemy do masy.

ciasto ze śliwkami 3

Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

ciasto ze śliwkami 4

Śliwki przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy.

ciasto ze śliwkami 5

ciasto ze śliwkami 6

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką.

ciasto ze śliwkami 7

ciasto ze śliwkami 8

Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

ciasto ze śliwkami 9

ciasto ze śliwkami 10

Podajemy posypane cukrem pudrem.

ciasto ze śliwkami 11

ciasto ze śliwkami 12
ciasto ze śliwkami 14

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Obłędnie wyglądające ciasto :) Robię w domu podobne tylko, że nie wychodzą mi tak ładnie jak Pani :))

    • Oo bardzo dziękuję! W każdym razie przepis polecam, może uda się podobnie ;)

  • ewcia_098

    Upiekłam to ciasto wczoraj i wszyscy są zachwyceni :) zamiast śliwek użyłam malin i jeżyn z mojego ogrodu doskonale się sprawdziły. Pozdrawiam :)

    • Jak pięknie Ci wyszło! no takich własnych ogrodowych owoców to zazdroszczę ;) dziękuję za zdjęcie i pozdrawiam :)

  • Izabela

    Chcialam upiec,tylko zamiast zwyklej maki to mam tylko self rising…czy taka maka tez sie nada?Czy wtedy mam pominac proszek do pieczenia?Pozdrawiam

  • Ja robiłam podobne, ale z brzoskwiniami. Taka różnica, że owoc nieco inny, ale taki szczegół w składzie, a smak całkiem inny. Trzeba spożytkować ostatnie śliwki :))

  • Paulina Pietras

    A czy mozna dodac mrożone śliwki? ??

    • Tak, można, ale możliwe, że będzie trzeba wydłużyć czas pieczenia, ponieważ mrożone śliwki puszczą więcej soku. Pozdrawiam :)

      • Paulina Pietras

        Dz . zamrozonych mam duzo sliwek i tak przepatruje przepisy co bym mogla je wykorzystac…

Instagram