Babeczki z żurawiną

babeczki z żurawiną 15

Do dzisiejszej kawy (a kto wie, może nawet na drugie śniadanie ;) ) proponuję Wam szybkie owsiane babeczki ze świeżą żurawiną. Jeśli zaopatrzyliście się już w przedświąteczne zapasy domowej skórki pomarańczowej na pewno się tutaj przyda, jeśli nie śmiało można wykorzystać skórkę otartą ze świeżych pomarańczy. Z podanych składników wychodzi 12 dużych muffinów, swoje piekłam w wysokich papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. W niższych foremkach może wyjść ok. 14 sztuk.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki soku z pomarańczy
1 szklanka mleka
1 jajko
skórka pomarańczowa (domowa lub otarta z 1 pomarańczy)

+ płatki owsiane jako posypka, 100 g świeżej żurawiny

Suche składniki mieszamy razem w misce.

babeczki z żurawiną 1

babeczki z żurawiną 2

W osobnej misce mieszamy mokre składniki: jajko, olej, mleko, sok z pomarańczy.

babeczki z żurawiną 3

babeczki z żurawiną 4

Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę. Można też dodać kilka łyżeczek domowej skórki pomarańczowej.

babeczki z żurawiną 6

Mieszamy razem suche i mokre składniki do uzyskania jednolitej konsystencji – nie za długo! inaczej gotowe babeczki będą mniej puszyste. Dodajemy umytą i osuszoną żurawinę (można wcześniej ją nieco pokroić) i krótko mieszamy.

babeczki z żurawiną 7

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami.

babeczki z żurawiną 9

Posypujemy płatkami owsianymi.

babeczki z żurawiną 10

Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

babeczki z żurawiną 11

Studzimy na kratce.

 

babeczki z żurawiną 13

babeczki z żurawiną 14

babeczki z żurawiną 15

 

babeczki z żurawiną 17

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Karollaaa

    Muszę je zrobić, na pewno są pyszne!! Pozdrawiam..

    • Piekłaś już? :) Pochwal się jak wyszły :)

  • Chomiq

    Dzisiaj zrobiłem z sokiem z białego grapefruita (nie miałem pomarańczy). Wyszły pyszne.

  • Klara

    Bardzo często zaglądam tutaj w poszukiwaniu przepisów na torty czy inspiracji do własnych kombinacji. Po prostu uwielbiam Twoją stronę i te przepisy szczerze nigdy mnie nie zawiodły! ;) Zastanawia mnie tylko jedno, jak robisz babeczki, że wychodzą one równe idealne do dekoracji?
    Pozdrawiam!

    • Cześć Klara, dzięki za miłe słowa :* Co do babeczek, mam kilka pomysłów co może pomóc. 1. piekarnik musi być rozgrzany przed włożeniem blaszki, dzięki temu pieką się równomiernie, 2. ciasto mieszasz tylko do połączenia składników, wtedy jest puszyste i ładnie rośnie, 3. osobiście lepiej wychodzą mi babeczki w blaszce, a nie w silikonowych foremkach, wydaje mi się, że metal równiej rozprowadza i utrzymuje ciepło podczas pieczenia – ale ta ostatnia zasada to raczej nie reguła, bo dziewczyny wstawiały mi już tu zdjęcia idealnych babeczek pieczonych w silikonowych foremkach. Trzymam kciuki! Pochwal się kiedyś jakimś swoim wypiekiem :)