Babeczki Bananoffee

babeczki bananoffee 22

babeczki bananoffee 20

Jeśli wypróbowaliście już przepis na domowy karmel i jakimś cudem nie został jeszcze w całości zjedzony z lodami ;) możecie wykorzystać go w tym przepisie. Pyszne bananowe babeczki idealnie komponują się z karmelowym nadzieniem. Dziś na deser bananoffee :)

Składniki na babeczki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2 mocno dojrzałe banany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka masła orzechowego
szczypta soli

Składniki na domowy karmel

Składniki na krem:

200 g śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
1 mocno dojrzały banan

Suche składniki mieszamy razem w misce.

babeczki bananoffee 1

babeczki bananoffee 2

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy.

babeczki bananoffee 4

babeczki bananoffee 6

babeczki bananoffee 8

Nakłdamy ciasto do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami.

babeczki bananoffee 9

Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

babeczki bananoffee 10

Czas kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie karmelu. Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia na kratkę lub jeśli nie mamy kratkę, ustawiamy na talerzu do góry nogami.

babeczki bananoffee 11

W misie miksera ubijamy na sztywną masę śmietanę kremówkę, mascarpone i zmiksowanego banana (nie można pognieść go widelcem, musi być gładko rozmiksowany blenderem, żeby większe kawałki nie przeszkadzały podczas wyciskania przez szprycę).

babeczki bananoffee 12

babeczki bananoffee 13

W babeczkach wycinamy dziurki (nie wyrzucamy, ani nie zjadamy kawałka, który zostanie – będzie jeszcze potrzebny). Do wyciętych dziurek wlewamy zimny karmel i przykrywamy zostawionymi kawałkami (można je nieco skrócić od spodu).

babeczki bananoffee 16

Babeczki dekorujemy kremem i kawałkami banana. Przed podaniem przechowujemy zamknięte w szczelnym pojemniku w lodówce.

babeczki bananoffee 17

babeczki bananoffee 19
babeczki bananoffee 22

babeczki bananoffee 23

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Ann

    czy masło orzechowe jest niezbędne ? jeśli tak czy mogę go czymś zastąpić?

    • nie jest konieczne, daje orzechowy aromat, który lubię, ale spokojnie możesz pominąć ten składnik. Jeśli chodzi o zamienniki to takie babeczki są bardzo wdzięczne i dobrze przyjmują różne dodatki, możesz dać dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy itd. Pozdrawiam!