Pierwsze letnie słoneczne smaki to cytryna i jagody (u mnie są już w warzywniaku! :)). Dziś postawiłam na ciasto ucierane (jak na babeczki) zamiast biszkoptu, dzięki temu ryzyko niepowodzenia spada niemal do zera. W letnie dni, jak dzisiejszy, gotowy tort możecie schować na godzinę do zamrażarki i podać gościom jako lodowy – na pewno będą zachwyceni :)
Moja tortownica ma 16 cm średnicy, po nałożeniu kremu tort ma około 20 cm średnicy.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0,5 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 jajko
0,5 szklanki jagód
Składniki na krem:
1 kostka masła
1 budyń
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
+ 1 cytryna
Przed upieczeniem ciasta warto przygotować sobie składniki na krem. Masło wyciągamy z lodówki, żeby zmiękło. Gotujemy 1 szklankę mleka, w reszcie rozpuszczamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy gotowy budyń do miseczki i odstawiamy przykryty do wystudzenia. Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz maślankę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Myjemy jagody, najładniejsze odkładamy do dekoracji.
Dokładnie myjemy cytrynę, ocieramy skórkę z połowy, dodajemy do masy, dolewamy jedną łyżeczkę ekstraktu z wanilii i mieszamy. Wyciskamy resztę cytryny – będzie potrzebna do ponczu.
Dodajemy jagody do ciasta, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni, pieczemy około 35 – 40 minut – ciasto po upieczeniu powinno być rumiane, można też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy na pewno nie jest surowe.
Czas kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem, dajemy stopniowo zimny (najlepiej prosto z lodówki) budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli w kremie wciąż są grudki można włożyć go na jakiś czas do lodówki – kiedy masło nieco stwardnieje łatwiej rozmiksować go na gładką masę.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy na kratkę, żeby zupełnie ostygło.
Przestudzone ciasto odwracamy do góry nogami – równy spód będzie dobrze nadawał się na górę tortu. Przekrawamy ciasto wzdłuż ostrym nożem i nasączamy wodą z cytryną.
Nakładamy krem na pierwszy blat i wyrównujemy szpatułką lub nożem.
Na pierwszą warstwę kremu nakładamy szprycą małe różyczki – w ten sposób nie będzie widać drobnych niedociągnięć z pierwszej warstwy ;)
Wierzch dekorujemy świeżymi jagodami.
Smacznego!
ciastkożercy.pl