Kolejna prosta letnia przekąska, która nie wymaga pieczenia, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut to banany z masłem orzechowym oblane gorzką czekoladą :) Całość wystarczy jeszcze tylko udekorować cukrowymi cukiereczkami lub drobno pokrojonymi orzeszkami, włożyć na 15 minut do zamrażarki – i gotowe!
Potrzebne będą:
banany
gorzka czekolada
olej kokosowy
masło orzechowe
cukrowe cukiereczki lub drobno pokrojone orzeszki do dekoracji
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli po rozpuszczeniu wydaje się być zbyt gęstą można dodać do niej łyżeczkę oleju kokosowego i dokładnie wymieszać. Banany kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm.
Między dwa bananowe krążki nakładamy cienką warstwę masła orzechowego.
Zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na kawałek papieru do pieczenia. Kiedy czekolada jest jeszcze mokra, dekorujemy kolorowymi cukiereczkami.
Gotowe banany wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
Smacznego!
ciastkożercy.pl