Wielkanocny Konkurs Ciastkożerców

Konkurs Wielkanocny 2017

Konkurs Wielkanocny 2017

Zbliżają się Święta, więc żeby tradycji stało się zadość mam dla Was konkurs! :) W tym roku czekam na Wasze mazurki. Pochwalcie się swoim przepisem i/lub związaną z nim historią w komentarzach pod którymkolwiek mazurkiem na blogu (do tej pory pojawiły się 3: malinowy, czekoladowy i z kajmakiem), dodajcie koniecznie zdjęcie. Do wygrania blender Amica! Szczegóły zostawiam Wam w regulaminie :)

Czas trwania konkursu:

01.04 – rozpoczęcie konkursu
16.04 – zakończenie konkursu (Niedziela Wielkanocna)
17.04 – ogłoszenie wyników konkursów (Poniedziałek Wielkanocny)

Jeśli potrzebujecie inspiracji, poniżej zdjęcia moich mazurków. Wystarczy na nie kliknąć, żeby zobaczyć przepis :)

Mazurek z kajmakiem na kruchym cieście

Mazurek z kajmakiem 12

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy 15

Mazurek malinowy

Mazurek 16

Trzymam kciuki!

Róża

  • i.patrzalek@o2.pl

    https://uploads.disquscdn.com/images/1c2c466be24d45bb931be957b94834ca0ae8d9d60b242498530a99940d687838.jpg

    MAZUREK ÓSMY KOLOR TĘCZY! ( czyt. SŁONECZNY MAZUREK CYTRYNOWY )
    Kochani ciasteczkożercy :D chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na świąteczny Mazurek Cytrynowy!

    SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

    2 1/4 szklanki mąki tortowej

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka cukru

    225 g masła, zimnego

    4 łyżki wody, zimnej

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE CYTRYNOWE:

    sok z 3 cytryn

    skórka starta z 3 cytryn

    3 jajka

    75 g cukru pudru

    75 g masła

    Biała czekolada- 100g

    Ozdoby

    Bakalie wg uznania :)

    Jak to zrobić? :>

    Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz cukier. Zimne masło kroimy na kawałeczki i rozdrabniamy wszystko w malakserze lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta, ewentualnie widelcem. Wlewamy 4 łyżki zimnej wody i ponownie wszystko szybko zagniatamy. Jeśli ciasto nadal jest suche można dodać jeszcze trochę zimnej wody. Jeśli chcemy robić dwa mazurki ciasto dzielimy na połowę. Owijamy folią i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

    Po tym czasie z ciasta urywamy kawałek, aby zrobić boki mazurka.Ja „uplotłam warkoczyki” Pozostałe ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze papieru lub folii spożywczej na kształt formy .
    Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Po bokach układamy zaplecione z ciasta warkoczyki. ( UWAGA: ja dodatkowo wykonałam świąteczne ciasteczka: motylki oraz króliczki, które są o znakiem wiosny i świąt Wielkiej Nocy ) i użyłam do ozdoby mojego Mazurka!
    Wstawiamy do lodówki na pół godz. Następnie nakłuwamy całe ciasto widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. w temp. 200 C. Ciasto powinno być lekko zarumienione.

    Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Stawiamy żaroodporną miskę i wkładamy wszystkie składniki, na końcu dodajemy tabliczkę czekolady. Mieszamy i podgrzewamy do momentu zgęstnienia (nie wolno doprowadzić do wrzenia, ponieważ jajka się zetną). Masa zgęstnieje po około 15-20 min. Gotową masę studzimy, następnie wykładamy na mazurki. Dekorujemy według uznania. Mogą to być ulubione bakalie! Ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczy, migdałów, rodzynek oraz plasterka cytryny ,który pięknie się skomponował)
    Mazurek nie jest za słodki to połączenie słodyczy białej czekolady oraz kwaśnego smaku cytryny! Jest idealny! <3 Polecam

    P.S Od dziecka jestem fanką cytryny dlatego też odkąd zaczęła się moja przygoda z wypiekami stosuje ten kwaśny owoc do wszelkiego rodzaju ciast i deserów.
    Pozdrawiam wszystkich ciasteczkożerców i cytrynożerców
    Życzę wszystkim Wesołych Pogodnych Świat spędzonych w gronie najbliższych popijając kawę i jedząc pyszne mazurki.

    • Cześć Iwona, dziękuje za wspaniały przepis, wklej go proszę w komentarzach pod którymkolwiek mazurkiem na blogu. Wpisu konkursowe są sezonowe, a te z mazurkami zostaną aktualne cały czas. Pozdrawiam :)

      • i.patrzalek@o2.pl

        Dziękuje-tak też uczyniłam:) Mam nadzieję ze wszystko zrobiłam prawidłowo by wziąc udział w konkursie :)

  • Angelina
  • Jessica Adamska

    https://uploads.disquscdn.com/images/e4c9ac050a99b633157dcbd61e8c66bda23cc1e2f2641d025462ee971ca24a10.jpg Składniki na ciasto kruche:
    175g mąki pszennej
    25g cukru pudru
    100 g masła, schłodzonego
    1 żółtko
    Ajerkoniakowa masa:
    pół szklanki śmietany kremówki 30%
    pół szklanki ajerkoniaku
    3 łyżeczki żelatyny w proszku

    Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i wyrobić. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 45 minut.
    Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem.Piec około 16 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
    Wykonianie masy ajerkoniakowej:
    Żelatynę zalać wodą , odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i zdjąć z palnika.
    Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do niej dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać. Wylać wystudzoną masę ajerkoniakową, odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować Mazurka według uznania.

    • Mazurek ze zdjęcia jest autorstwa Bereniki z bloga smakołyki Bereniki. Oczywiście takie zgłoszenie nie bierze udziału w konkursie.

  • Patrycja Ciuba

    https://uploads.disquscdn.com/images/a42eba9e6ef54d24d92a23838089c547a3ebb4eb07583a164857d682ba15bdee.jpg
    https://uploads.disquscdn.com/images/ed24236d1ad220ea8a299a9aa9db1ad730b6bde9489549b0a61365d1a668c88a.jpg i chlo
    10 dag zimnego masła siekamy z 1 szklanką mąki, dodajemy 2 łyżki cukru (kajmak jest super słodki, więc spód nie musi) i szczyptę soli, dalej siekamy. Następnie dodajemy 1 żółtko i szybko zagniatamy:) Kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy i nadajemy ciastu kształt jajka. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C.
    Na upieczony i wystudzony spód wykłądamy około połowy masy kajmakowej z puszki. Dekorujemy bakaliami i chłodzimy w lodówce :)

  • Ewelina Karpiak
  • Ksia

    Ja zrobiłam mazurka z bardzo podobnego przepisu jak z tego mazurka na kruchym cieście tylko że zamiast zwykłej mąki dałam mąkę krupczatkę :) .Dałam też trochę mniej cukru ze względu na kajmak :).
    Dekorację zrobiłam z orzechów włoskich i migdałów , a kogucika z czekolady ;).
    Oto moje dzieło:

  • Wioleta Pyzik

    Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie!! 😃😃
    Kwiatki z rodzynek, suszone morele oraz płatki migdałów.
    Do tego ozdoby z wiórków kokosowych, siekanych orzechów, migdałów, żurawiny!! 😋😋🤗😍😍
    https://uploads.disquscdn.com/images/f862012fe08c04affc16e3e17bfd31161976c6ff8d812e289adaa6945a017d3f.jpg

  • Natasza Rostocka

    Dla mnie mazurek to takie małe wyzwanie, bo na pięć osób w rodzinie jedna ma alergie na mleko, druga nietolerancje pszenicy, a trzecia uczulenie na orzechy i migdały, a co za tym idzie również wszystkie bakalie, które mogą zawierać śladowe ilości itd. Dlatego w tym roku postawiłam na cytrynowego mazurka z mąki gryczanej i jaglanej :) Przepis dodam w komentarzu pod przepisem malinowym. A tutaj zdjęcie :) https://uploads.disquscdn.com/images/389b7171e124d1c29fb430fc647dbf1f998dfeec961640f6fdce7c6f20929a89.jpg

  • Lucyna

    U mnie w tym roku rządzi mazurek chałwowy:))))))))))
    Ciasto: 100g masła, 20 dkg mąki, 1 jajko i 3 łyżki cukru pudru.
    Masa chałwowa: 170 g chałwy mozaikowej, 50 ml śmietanki 30% i 30 g masła. Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt jaja.Z pozostałego ciasta formujemy 2 wałeczki i przeplatamy, umieszczamy wokoło naszego mazurka. Można też wykroić baranka lub zajączka do późniejszej dekoracji. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 25 min w 160 st.Studzimy.
    Masa: chałwe rozkruszamy dodajemy śmietankę i masło i ciągle mieszając roztapiamy na małym ogniu. Masą polewamy środek naszej pisanki. Dekorujemy orzechami, płatkami migdałów i czym dusza zamarzy. Pisakiem cukrowym zrobiłam napis: Wesołego Alleluja!

    • Lucyna Stachowska

      nie chce mi się załączyć zdjęcie”(((

  • Monika Paul

    Moje mazurki wykonane sa z kruchegoo ciasta (350 G mąki, 100 g cukru pudru, szczypta soli, 200g masła, 2 żółtka i 1 łyżka kwaśnej śmietany). Przełożone zostały https://uploads.disquscdn.com/images/db6132f395874b9c8195d4491135223d4d241401a0d4cfa3004e609e90aa9da1.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/357b9af8b9b797afafdce36f528a4fd59c368e24a924213651f52c9afc473d46.jpg dzemem o smaku truskawkowym połączonym z galaretką (zeby nie uciekal ze środka) i dekoracja to lukier krolewski- 90g białka, 450 g cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny i barwniki spożywcze.

  • Mazur wiśniowy. Po prostu pycha!
    Wiśniowy parter:
    – 250 g mąki pszennej
    – 100 g cukru
    – 1 jajko
    – 1 żółtko
    – 180 g masła
    – 120 g suszonych wiśni
    – 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

    Wiśniowe pięterko:
    – 3 łyżki konfitury wiśniowej
    – 160 g wiśni w czekoladzie
    – 250 g śliwek w czekoladzie
    – 0,5 tabliczki białej czekolady

    Przygotowanie:
    1. Do miski wrzucamy cukier, mąkę, jajko, żółtko, posiekane zimne masło, proszek do pieczenia i zagniatamy, aż uzyskamy ciasto o zwartej konsystencji, na koniec dodajemy suszone wiśnie i ponownie zagniatamy.
    2. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim posmarowaną masłem formę o średnicy 25 cm. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.
    3. Po wystudzeniu na wierzch mazurka wykładamy powidła wiśniowe oraz posiekane wiśnie w czekoladzie. Na koniec, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurka.

  • Mazur wiśniowy. Po prostu pycha!
    Wiśniowy parter:
    – 250 g mąki pszennej
    – 100 g cukru
    – 1 jajko
    – 1 żółtko
    – 180 g masła
    – 120 g suszonych wiśni
    – 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

    Wiśniowe pięterko:
    – 3 łyżki konfitury wiśniowej
    – 160 g wiśni w czekoladzie
    – 250 g śliwek w czekoladzie
    – 0,5 tabliczki białej czekolady

    Przygotowanie:
    1. Do miski wrzucamy cukier, mąkę, jajko, żółtko, posiekane zimne masło, proszek do pieczenia i zagniatamy, aż uzyskamy ciasto o zwartej konsystencji, na koniec dodajemy suszone wiśnie i ponownie zagniatamy.
    2. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim posmarowaną masłem formę o średnicy 25 cm. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.
    3. Po wystudzeniu na wierzch mazurka wykładamy powidła wiśniowe oraz posiekane wiśnie w czekoladzie. Na koniec, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurka. https://uploads.disquscdn.com/images/e68d929fe7c792df51b135d2434b4c4e815d2b4be8a50fd5b34052b71628f417.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/e6cd410e67ffb0e0d3313bb55d910a18e5c350de5962fcf85702a07e367ac7d6.jpg

  • Mazur wiśniowy. Po prostu pycha!

    Wiśniowy parter:
    – 250 g mąki pszennej
    – 100 g cukru
    – 1 jajko
    – 1 żółtko
    – 180 g masła
    – 120 g suszonych wiśni
    – 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

    Wiśniowe pięterko:
    – 3 łyżki konfitury wiśniowej
    – 160 g wiśni w czekoladzie
    – 0,5 tabliczki białej czekolady
    https://uploads.disquscdn.com/images/e68d929fe7c792df51b135d2434b4c4e815d2b4be8a50fd5b34052b71628f417.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/e6cd410e67ffb0e0d3313bb55d910a18e5c350de5962fcf85702a07e367ac7d6.jpg

    Przygotowanie:
    1. Do miski wrzucamy cukier, mąkę, jajko, żółtko, posiekane zimne masło, proszek do pieczenia i zagniatamy, aż uzyskamy ciasto o zwartej konsystencji, na koniec dodajemy suszone wiśnie i ponownie zagniatamy.
    2. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim posmarowaną masłem formę o średnicy 25 cm. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.
    3. Po wystudzeniu na wierzch mazurka wykładamy powidła wiśniowe oraz posiekane wiśnie w czekoladzie. Na koniec, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurka.

  • Lucyna Stachowska

    https://uploads.disquscdn.com/images/1c415702fbc946d263c71c29e2483b42bf26a5d6d9b12454a4d2cea69e7e2f27.jpg
    Jeszcze raz spróbuje dodać przepis:) U mnie w tym roku rządzi mazurek chałwowy:))))))))))
    Ciasto: 100g masła, 20 dkg mąki, 1 jajko i 3 łyżki cukru pudru.
    Masa chałwowa: 170 g chałwy mozaikowej, 50 ml śmietanki 30% i 30 g masła. Ze składników na ciasto zagniatamy jednolite ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt jaja.Z pozostałego ciasta formujemy 2 wałeczki i przeplatamy, umieszczamy wokoło naszego mazurka. Można też wykroić baranka lub zajączka do późniejszej dekoracji. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 25 min w 160 st.Studzimy.
    Masa: chałwe rozkruszamy dodajemy śmietankę i masło i ciągle mieszając roztapiamy na małym ogniu. Masą polewamy środek naszej pisanki. Dekorujemy orzechami, płatkami migdałów i czym dusza zamarzy. Pisakiem cukrowym zrobiłam napis: Wesołego Alleluja!

  • Ada Frąckowiak

    Jeśli chodzi o mazurki jestem fanką klasyki. Króluje u mnie ten w wersji kajmakowej. Spód na niego jest wspaniały i kruchy, zrobiony w prosty sposób: z masła, cukru pudru, żółtek i mąki. Masa kajmakowa to „krówka” z puszki zmieszana z ubitą bitą śmietaną. Mazurek przyozdobiony jest wiśniami zaprawianymi przez moją babcię i lukrowymi kwiatkami. Mogę tylko cieszyć oczy jego wyglądem ze zdjęcia, bo jest już w brzuchach całej rodzinki. :)

    https://uploads.disquscdn.com/images/00f4d906bee0add7f96ae8057fbc1cd6539903857f0aedd41fbbeb071b0a3a78.jpg