Torcik bezowy

Torcik bezowy 16

Torcik bezowy 15

Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: torcik bezowy poleca się na podwieczorek :) Ja udekorowałam mój torcik malinami i jagodami.

Składniki:

3 duże białka
180 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

+400 g śmietany kremówki, sezonowe owoce do dekoracji

Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier  – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia partia dobrze się wymiesza. W trakcie ubijania nastawiamy piekarnik na 150 stopni.

Torcik bezowy 1

Torcik bezowy 2

Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników

Torcik bezowy 3

Torcik bezowy 4

Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi (moje mają po 16 cm średnicy) i odwracamy papier zarysowaną stroną do spodu. Wykładamy pianę na przygotowany papier i rozsmarowujemy szpatułką – bardzo dobrze spisuje się sylikonowa. Wkładamy bezę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim spody do całkowitego wystudzenia.

Torcik bezowy 5

Torcik bezowy 6

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno w mikserze (opcjonalnie można dodać utrwalacz do śmietany np. ŚmietanFix), ja nie dodawałam już cukru, ponieważ same spody bezowe są już słodkie.

Torcik bezowy 7

Torcik bezowy 8

Torcik dekorujemy bitą śmietaną (dla wygody można przełożyć ją sobie do worka cukierniczego lub worka strunowego. Na śmietanie układamy owoce.

Torcik bezowy 9

Torcik bezowy 10

Torcik bezowy 11

Torcik bezowy 12

Torcik bezowy 13

Torcik bezowy 15

 

 

Smaczniego!

ciastkożercy.pl

  • Ola

    To był pysznie słodki torcik!

  • Sebastian M

    Taki tort chciałbym na urodziny.
    Niestety w listopadzie nie ma malin i jagód – szkoda

    • Może nie wszystko stracone, jestem prawie pewna, że borówki da się kupić przez cały rok :)

  • ajm hungry

    Mój tort namiękł i zrobiła się z niego chlapa :(

    • oo nie… jeśli śmietana nie ubija Ci się na super sztywno, albo tort czeka na gości przed podaniem, albo jest ciepło – albo wszystko na raz ;) dobrze jest dodać śmietanfix, to taka bezpieczna opcja. Wtedy możesz dać tort nawet do lodówki na kilka godzin i dalej wszystko jest na swoim miejscu. Pozdrawiam :)

Instagram