Crumble z jagodami

Crumble z jagodami 8

Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest – do słodkich owoców dajemy trochę mniej niż pół szklanki cukru do kwaśnych trochę więcej. W tradycyjnej wersji kruszonka to kilka prostych składników: mąka, cukier i masło, ja postanowiłam ją zrobić jeszcze z dodatkiem zmielonych płatków owsianych i wyszło naprawdę super :)

Podane składniki starczą na 6 żaroodpornych miseczek o średnicy ok. 8-9 cm, crumble można upiec też w jednym większym naczyniu żaroodpornym.

Składniki na kruszonkę:

1 szklanka mąki
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki masła (150 g)

+ 500 g jagód, 1/2 szklanki cukru – można dać mniej jeśli Wasze owoce są bardzo słodkie, 1 laska wanilii lub cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem. Można zrobić to w mikserze, wtedy deser jest naprawdę ekspresowy.

Crumble z jagodami 1

Crumble z jagodami 2

Crumble z jagodami 3

Przekrawamy na pół laskę wanilii i wyskrobujemy nożem ziarenka. Dodajemy je do cukru i mieszamy – w ten sposób uda się je dokładnie rozprowadzić i nie będą zbijać się w kupki. Umyte i osuszone owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Crumble z jagodami 4

Crumble z jagodami 5

Owoce przekładamy do miseczek lub dużego naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką.

Crumble z jagodami 6

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 30-40 minut. W tym czasie kruszonka powinna się ładnie zarumienić.

Crumble z jagodami 7

Crumble z jagodami 8

Crumble z jagodami 10

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Fantastyczny deser na lato – uwielbiam owoce pod kruszonką i jaki świetny pomysł na wykorzystanie jagód :) Ładne naczynia do zapiekanek :)