Kolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Uwielbiam własnoręcznie robione prezenty – zwłaszcza jeśli można je zjeść ;) Na taki słodki prezent nadawałyby się właśnie świąteczne kruche ciasteczka, ponieważ można przygotować je z dużym wyprzedzeniem, a na dzień przed wręczeniem prezentów już tylko przełożyć dżemem. Warto pamiętać, żeby dżem, którego użyjemy do przełożenia ciasteczek był dobrze wysmażony i bez dodatku żelatyny – wiecie, taki prawdziwy domowy dżem, który robiły nasze babcie. Same kruche ciasteczka po upieczeniu wystarczy przestudzić i zamknąć w słoiku lub puszce, żeby cieszyć się chrupiącą przekąską do kawy przez kolejne kilka tygodni.
Jeśli szukacie innych inspiracji na świąteczne wypieki, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na prosty sernik, makowiec, sernik z rosą, tartę makową lub świąteczną tartę z jabłkami i oczywiście pierniki świąteczne.
Składniki:
250 g mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
100 g masła
aromat waniliowy
2 jajka
+dżem i cukier puder
Świąteczne kruche ciasteczka – jak to zrobić?
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny
Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze serduszka w środku.
Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni.
Na przestudzone ciasteczka nakładamy dżem i przykrywamy ciastkiem z dziurką.
Gotowe ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem.
Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)