Malinowe ptysie z kruszonką

Malinowe ptysie z kruszonką

Od kiedy pokazałam na moim Instagramie te malinowe ptysie z kruszonką, dostałam mnóstwo wiadomości z pytaniami, kiedy pojawią się na blogu. Jako że każdy przepis testuje, sprawdzam proporcje i kiedy trzeba to czy owo poprawiam, przygotowanie ptysi zajęło mi dość sporo czasu. I nie przeczę, zjedliśmy kilka partii testowych ;) Ale dzięki temu, wiem na pewno, że przepis, którym się z Wam dzielę, jest dopracowany. Z podanych proporcji zrobicie od 40-45 ptysiów.

Malinowe ptysie z kruszonką

Składniki na ciasto:

0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
100 g masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
150 g mąki pszennej
4 duże jajka

Składniki na kruszonkę:

50 g masła
65 g cukru trzcinowego
65 g mąki pszennej
+ czerwony barwnik spożywczy

Składniki na krem:

900 ml mleka
100 g cukru
4 żółtka
80 g budyniu (2 opakowania)
80 g masła

Składniki na nadzienie malinowe:

250 g malin
1 łyżka żelatyny
1 łyżka cukru

Malinowe ptysie z kruszonką – jak je zrobić? 

Nadzienie malinowe

Na samym początku przygotowujemy nadzienie malinowe. Umyte maliny i cukier przekładamy do garnuszka. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż maliny się rozpadną. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowane maliny przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Odstawimy do przestudzenia.

Jak zrobić mus malinowy

Jak zrobić mus malinowy

Kruszonka

Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Wszystkie składniki zagniatamy w rękach lub w mikserze, aż do uzyskania plastycznej masy.

Kruszonka na ptysie

Wyrobioną kruszonkę rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy kółeczka o średnicy 3 cm, ja zrobiłam to drugą stroną tylki. Papier do pieczenia z wyciętymi kółeczkami z kruszonki przekładamy do zamrażarki na czas przygotowania pozostałych składników.

Kruszonka na ptysie

Kruszonka na ptysie

Kruszonka na ptysie

Krem

Żółtka mieszamy z połową ilości cukru, budyniem i 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko i cukier zagotowujemy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy ok. 1/4 do żółtek i od razu energicznie mieszamy trzepaczką. Tak przygotowane żółtka wlewamy z powrotem do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez ok. 30 sekund. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy tak długo, aż całe się rozpuści.

Jak zrobić krem cukierniczy

Jak zrobić krem cukierniczy

Jeszcze ciepły krem przekładamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą i dokładnie przykrywamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Jak zrobić krem cukierniczy

Ciasto na ptysie 

Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy masło, cukier i sól. Rozpuszczamy wszystko na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści zwiększamy temperaturę. Kiedy płyn zacznie się gotować, jednym szybkim ruchem dodajemy mąki i energicznie mieszamy. Gotujemy dalej nie przestając mieszać przez ok. 1 minutę. Powinniśmy otrzymać dużą zwartą kluskę.

Jak zrobić ciasto na ptysie?

Jak zrobić ciasto na ptysie?

Kluskę z ciasta przekładamy do miksera i mieszamy przez chwilę. Kiedy ciasto nie jest już bardzo gorące dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Powinniśmy otrzymać gładką, elastyczną, błyszczącą masę.

Jak zrobić ciasto na ptysie?

Ciasto na ptysie przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kulki ciasta o średnicy ok. 4 cm.

Jak zrobić ciasto na ptysie?

Na wyciśnięte ptysie kładziemy po krążku kruszonki. Tak przygotowane ptysie pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 35 minut.

Malinowe ptysie z kruszonką 14

Malinowe ptysie z kruszonką – nadziewamy i gotowe!

Gotowe ptysie układamy na kratce do przestudzenia. Kiedy nie są już gorące nadziewamy je przygotowanym wcześniej kremem i nadzieniem malinowym. Do nadziewania najlepiej wykorzystać tylkę cukierniczą z okrągłym otworem o średnicy ok. 0,5 cm. Po dodatkowe zdjęcia z instrukcją jak nadziewać ptysie zapraszam Was do przepisów na ptysie z karmelem i ptysie z bitą śmietaną.

Malinowe ptysie z kruszonką

Malinowe ptysie z kruszonką

Malinowe ptysie z kruszonką

Malinowe ptysie z kruszonką

Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)

Sklep Ciastkożercy Akcesoria cukiernicze

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Sklep Ciastkożercy Wszystko na przyjęcie