Torcik brownie z borówkami

Torcik brownie z borówkami 13

Torcik brownie z borówkami powstał na potrzebę chwili. Małą blaszkę, której zwykle używam do brownie zostawiłam u mamy, dlatego kiedy piekłam ciasto dla gości zdecydowałam się na niedużą okrągłą tortownicę (16 cm średnicy). Brownie z malinami w bardziej klasycznej formie już wcześniej pojawiło się na blogu, można zobaczyć je tutaj, po wypróbowaniu mogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :)

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 jajka
150 g cukru
50 g mąki
2 łyżki kakao
orzechy włoskie
borówki

+ krem czekoladowy (u mnie Lindt)

Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody).

Torcik brownie z borówkami 15

Torcik brownie z borówkami 16

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Torcik brownie z borówkami

Torcik brownie z borówkami 1

Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.

Torcik brownie z borówkami 2

Borówki myjemy i odkładamy na ściereczkę. Orzechy kroimy na małe kawałki.

Torcik brownie z borówkami 3

Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.

Torcik brownie z borówkami 4

Torcik brownie z borówkami 5

Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.

Torcik brownie z borówkami 6

Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową (można zrobić to mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy posiekane orzechy i borówki i mieszamy.

Torcik brownie z borówkami 7

Masę przekładamy do formy. Pieczemy  w temperaturze 150 stopni około 40 -50 minut lub do suchego patyczka.

Torcik brownie z borówkami 8

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy. Kiedy nieco przestygnie dekorujemy kremem czekoladowym (można użyć też zwykłej rozpuszczonej czekolady) i borówkami.

Torcik brownie z borówkami 9

Torcik brownie z borówkami 11

Torcik brownie z borówkami 10

Torcik brownie z borówkami 12

Torcik brownie z borówkami 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Edyta Mazur

    Super przepis! Jak zawsze z Pani przepisami bywa – wyszło super i wszystkim smakowało :) Bardzo serdecznie pozdrawiam!

    • Cześć Edyta, cieszę się, że torcik tak Ci się udał! Ja też bardzo lubię brownie, swoją drogą dawno nie piekłam… narobiłaś mi smaka :D Pozdrawiam

  • Nikola

    Rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej, musi być ona cały czas przy włączonym ogniu czy po prostu zagotować wodę, zdjąć z gazu i nałożyć miskę z czekoladą?

  • Nikola

    Najpierw trzeba ubić jajka a dopiero Później dodać cukier?

    • zaczynasz ubijać i kiedy lekko już się spienią dodajesz po trochu cukier. Pytałaś jeszcze o czekoladę, ale mi się tutaj nie pojawiło (?) możesz rozpuszczać cały czas na ogniu – w tym wypadku nie ma znaczenia czy ją przegrzejesz czy nie, bo i tak całość idzie do ciasta. Trzymam kciuki :)

      • Nikola

        Dzięki! Już w piekarniku, boję się tylko bo jajka zbytnio dobrze mi się nie ubiły na pianę. :/

        • Ten, który masz na zdjęciu urósł mi tak 2 cm ponad poziom surowego ciasta, które wlałam, ale brownie nie ma proszku do pieczenia, więc z zasady nie rośnie za bardzo, ma być dosyć mocno zbite i wilgotne w środku

          • Nikola

            Udało się! Jest w środku wilgotne, trochę niskie ale mega pyszne! Twoje wszystkie przepisy są świetne :)

          • Super! Bardzo się cieszę, że Ci się udał :)

  • Paulina Adamczyk

    Ile dokładnie dodać tych borówek i orzechów ?

    • Cześć Paulina, nie mierzyłam tego dokładnie, dałam po takiej sporej garści i orzechów i borówek. Pozdrawiam :)

      • Paulina Adamczyk

        Dzięki :))

  • Nikola

    Koniecznie potrzeba dodać orzechy?

    • nie, możesz upiec ciasto bez dodatków albo wybrać swoje ulubione bakalie :)

  • Nikola

    Jeśli chce zrobić brownie na zwykłej podłużnej blaszce a nie okrągłej, mam podwoić składniki i piec jakoś Inaczej?

  • Nikola

    Jeśli chce podwoić składniki to muszę dłużej piec?

  • Nikola

    A można upiec razem z bazą na wierzchu? Czy raczej nie wyjdzie?

    • Beza potrzebuje krótszego czasu w piecu i niższej temperatury. Dlatego musiałabyś raczej najpierw upiec ciasto i kiedy będzie już prawie gotowe wyciągnąć, nałożyć bezę, zmniejszyć temperaturę i jeszcze trochę podpiec. Pozdrawiam :)

      • Nikola

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Następnym razem zrobię z bezą :)

  • Marta Kuklinska

    Zrobiłam, poszłam pobiegać, a jak wróciłam to już nie było 😂😂

    • haha! ja mam tak z robieniem zdjęć, odwrócę się między ujęciami i połowy ciastek nie ma :D