Please assign a menu to the primary menu location under menu

Prosty tort śmietankowy

Prosty-tort-śmietankowy-141-4

Kolejny obiecany tort z cyklu bez udręki z kremem to prosty i śliczny tort śmietankowy z biszkoptami w stylu ombre – u mnie w różnych odcieniach różu. Do tego dekoracja z kremowych różyczek – tego nie da się popsuć, a efekt jest super :) Do przygotowanie takiego tortu świetnie pasowałby też krem kokosowy, więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka kokosowego to zdecydowanie warto spróbować! Foremka, w której piekłam biszkopty ma średnicę 16 cm, ale tort wychodzi dużo większy z powodu kremowych różyczek, dobrze więc wziąć sobie to pod uwagę podczas wybierania tortownicy.

Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 3):

1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

+ czerwony barwnik spożywczy

woda i sok z cytryny na poncz

Składniki na krem śmietankowy

Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki.

Prosty tort śmietankowy 1

Prosty tort śmietankowy 2

Do ubitych jajek dodajemy odrobinę czerwonego barwnika (lepiej za mało niż za dużo). Potrzebujemy upiec trzy blaty biszkoptu w trzech różnych odcieniach. Do zabarwienia ciasta użyłam barwnika w żelu – jest bardzo wydajny i naprawdę wystarczy dodać go tylko trochę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy dokładnie razem i przesiewamy do miseczki. Kiedy jajka są już dobrze ubite i wymieszane z barwnikiem delikatnie mieszamy z nimi mąkę (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się rumienić znaczy, że jest już gotowe.

Prosty tort śmietankowy 3

Prosty tort śmietankowy 4

Po wyciągnięciu z pieca zrzucamy biszkopt na blat z wysokości około o,5 metra. Podobno dzięki temu nie upadnie – nie wiem tego na pewno, bo nigdy nie próbowałam nie rzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia.

Prosty tort śmietankowy 5

Gotowe biszkopty dobrze jest poukładać sobie na osobnych kawałkach papieru do pieczenia, w ten sposób będzie łatwo je przekładać, nie będą się kruszyć i przyklejać do blatu. Blaty z biszkoptu nasączamy ponczem z wody i cytryny.

Prosty tort śmietankowy 7

Krem śmietankowy przygotowujemy według przepisu. Do dekoracji potrzebna będzie tylka (dzióbek) w kształcie zamkniętej gwiazdki – dzięki niemu łatwo zrobimy różyczki z kremu.

Prosty tort śmietankowy 8

Na samym spodzie tortu kładziemy najciemniejszy blat. Smarujemy cienką warstwą kremu i przyklejamy kolejny.

Prosty tort śmietankowy 9

Prosty tort śmietankowy 11

Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu, nie musi być równo, ważne tylko, żeby spod spodu nie wystawało ciasto.

Prosty tort śmietankowy 12

Zaczynając od dołu wyciskamy różyczki na tort.

Prosty tort śmietankowy 13

Prosty tort śmietankowy 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Kinga B

    Piękny! :3

  • smakowicie wyglada!

  • Grażynka

    Bardzo efektowne są te kremowe różyczki. Nie sądziłam, że robienie tortu może być takie proste! Dziękuję!

    • To właśnie też mi się podoba w tej metodzie jest super prosta, a wygląda pięknie :)

  • Natalia

    Bardzo prosto sie go robi a smakuje i wygląda gnialnie :D !! Tylko z tą różnicą że ja użyłam niebieskiego barwnika, ale efekt ten sam, a do tego nie jest za słodki tylko w sam raz :D poprostu ideał ^.^

    • Musiał wyglądać super! Cieszę się, że Ci się tak udał :)

  • Dorciaa

    Bardzo szybko go się robi , bardzo smaczny , a co najlepsze jest jest mdły i za słodki . JEST IDEALNY💞💞

  • Dorciaa

    Bardzo szybko go się robi , jest mięciutki , a co najlepsze nie jest mdły i za słodki . JEST GENIALNY

    • U mnie też miał powodzenie :) i do tego te różyczki ukryją wszystko – nawet jak się ręka trochę omsknie ;)

  • maajaa_95

    Najlepszy tort śmietankowy jaki kiedykolwiek jadłam. Bardzo szybko się go robi, nie jest za słodki i roi dorbe wrażenie na gościach! Mój faworyt!

  • Aga D

    Mozna uzyc czegos innego zamiast tych rozyczek? Nie mam szprycy. ..

    • Możesz wycisnąć krem bezpośrednio z worka (nie musi być cukierniczy, u mnie dobrze sprawdzają się worki strunowe, można je kupić np. w Ikei). Dosyć łatwo zrobić taki wzór jak na tym torcie: http://ciastkozercy.pl/tort-czekoladowy/. Wyciskasz kulkę kremu i rozmazujesz łyżeczką zawsze w tym samym kierunku, tak żeby wyszedł płatek. Pozdrawiam :)

  • Joanna Jarosz

    Masa pyszna. Lecz biszkopty to niewypał. Wyszly jak nalesniki. W smaku okropne.

  • Agata W

    A mój biszkopt to porażka!! cienki i twardy, w ogóle nie przypomina Twojego! proporcje są dobre więc co robię źle?

    • Cześć Agata, jajka powinny być baardzo dobrze ubite, to od tego zależy czy biszkopt urośnie, ja właśnie testuję nowy mikser i mogę to tylko potwierdzić: im lepiej ubijesz i napowietrzysz masę z jajek tym lepiej wychodzi całość. Jeśli pomimo tego, że masz przed dodaniem mąki gęstą pianę gotowy biszkopt rośnie, ale jest za twardy daj płaskie łyżki mąki nie kopiaste. Przepisy mierzone na łyżki nie są tak dokładne jak te w gramach i czasem można przedobrzyć. Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej. Trzymam kciuki!

  • Natalia B

    Mam pytanie jakiego rozmiaru jest twoja tortownica, nie chcę użyć za dużej ???

    • Hej Natalia, ta która jest na zdjęciu ma 16 cm – to niewiele jak na tort, najczęściej tortownice są tak na 20-22 cm :)

      • Natalia B

        Dzięki za odpowiedź, przekształcenie troszkę ilości składników i mam nadzieję że wyjdzie. Pozdrawiam :-)

        • Trzymam kciuki, pochwal się jak już upieczesz ;)

  • Natalia_21

    Cześć:) Czy można ten tort ozdobić lukierem cukierniczym

    plastycznym? I w jakiej muszę dodać składników na blachę prostokątną?

    • Cześć Natalia, czy chodzi Ci o lukier plastyczny czyli masę cukrową? Jeśli tak, lepiej jednak zdecydować się na inny krem, masa cukrowa nie najlepiej zachowuje się na kremach, które mają dużo wilgoci, lepiej postawić na te tłuste czyli np. budyniowy czy maślany. Jeśli chodzi o ilość składników na prostokątną blaszkę, najlepiej przeliczyć sobie pole powierzchni. Moja tortownica ma ok. 200 cm kw. Zmierz swoją blaszkę, żeby wiedzieć ile czego będzie potrzeba. Pozdrawiam :)

  • Sylwia Wiśniewska

    Wielkie dzięki za przepis – tort wyszedł super i wszystkim smakował :-)
    zastanawiam się tylko czym by go następnym razem nasączyć, żeby mu dodać troszkę „pazura”… Tylko bezalkoholowo, bo dla dzieci ;-)
    efekty poniżej

    • Jak pięknie! Cieszę się, że tak się udał :) a co do ponczu – dobrze spisują się soki, ja wolę te świeżo wyciskane, pomarańczowy lub jabłkowy jest dobry, bo nie zmienia koloru biszkoptu. Ale możesz też użyć owocowej herbaty, tylko znowu, lepiej nadają się te nie-czerwone :) Pozdrawiam!

  • Magda

    wyszedł pyszny, leciutki w sam raz na lato, pozdrawiam;-)

  • Natalia

    Chciałabym wykorzystać ten przepis ale bez barwników, czy można ? Czy jednak ten przepis na biszkopt udaje sie wyłącznie z barwnikami ?

    • Cześć Natalia, jasne, że można bez barwników, będzie jeszcze łatwiej i zdecydowanie szybciej, bo biszkopt możesz wtedy upiec za jednym razem :) Tu znajdziesz przepis na biszkopt krok po kroku: http://ciastkozercy.pl/biszkopt/ Pochwal się koniecznie jak się udał tort, pozdrawiam!

      • Natalia

        Wolalbym tym sposobem co jest tutaj, ponieważ boje sie ze nie uda mi sie go później przekroić na trzy części. :) w sumie to.moj pierwszy tort :) więc troche sie obawiam :)

        • Można i tak :) pojedyncze spody z jednego jajka będą piekły się szybciej, ale jest trochę brudzenia naczyń, bo miskę do ubijania piany i mikser musisz mieć za każdym razem umyte i dobrze wytarte :)

          • Natalia

            Umyje się :)

  • Da się w wersji bezglutenowej? Sama mąka ziemniaczana pewnie by wyszło?

    • Cześć, nie mam zbyt dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, nie wiem czy sama mąka ziemniaczana by wystarczyła, wydaje mi się, że ciasto mogło by wyjść takie gumiate. Może mąka kokosowa lub migdałowa? W każdym razie torcik nie musi być koniecznie zrobiony z biszkoptów, możesz wykorzystać dowolny ulubiony przepis na bezglutenowe ciasto. Pozdrawiam :)

  • Clarice92

    Witam. Wygląda cudownie. Będę piec po raz 1 tort i zadam chyba najgłupsze pytanie pod słońcem, ale nie wiem czy z moim piekarnikiem jest coś nie tak, czy to ja mam dwie lewe ręce i dlatego wszystko słabo mi wychodzi. Piekarnik do pieczenia biszkoptu ustawiasz na górę i dół? sam dół? termoobieg? Nie chcę zepsuć biszkoptu.

    • Cześć, to wcale nie są głupie pytania! Nastawiam piekarnik na górę i dół bez termoobiegu. Jeśli mogę Ci coś jeszcze doradzić a propos biszkoptu – warto przyłożyć się do ubijania jajek i nie mieszać za długo piany z mąką – im więcej zostanie w masie pęcherzyków powietrza tym ładniejszy i bardziej puszysty biszkopt :) Kremu jest dosyć dużo – im większą tylkę wykorzystasz do zrobienia różyczek, tym więcej kremu zużyjesz. Jeśli wolisz mieć większy zapas kremu np. żeby wykorzystać więcej do przełożenia (u mnie jest mało kremu w środku) możesz zrobić go w proporcjach 1:1 kremówka i mascarpone i też będzie dobrze :) Trzymam kciuki, pochwal się jak się udało :)

  • Paulina Prokop

    Witam :) Chciałam się pochwalić swoim dziełem. Przepis jest autorki bloga jednak nie miałam barwnika i zabarwiłam ciasto kakao :) Dziękuje Ci bardzo, mój pierwszy biszkopt i pierwszy krem!! :) https://uploads.disquscdn.com/images/61e0d091200ad7c6e42eb639d9b776c7af0ab3aad10d62f165f486f3e9e08426.jpg

    • Cześć Paulina, właśnie poprawiłaś mi humor na cały dzień :D Tort wygląda pięknie! To się nazywa debiut w dobrym stylu ;) Bardzo dziękuję za zdjęcie :)

      • Paulina Prokop

        To ja dziękuje za przepis ! :)

  • Kamila Kinaszewska

    Witam, Panią mam pytanie :)
    Mianowicie jak przygotować poncz i w jaki sposób nasączyć nim ciasto?

    • Cześć Kamila, poncz to po prostu jakiś płyn do nasączenia ciasta, ja wolę te niesłodkie, bo biszkopt ma już dużo cukru. Tu w przepisie jest to woda z cytryną w proporcjach mniej więcej 2:1. Poncz możesz zrobić też z dowolnego soku lub owocowej herbaty. Skrapiasz nim blaty ciasta, można do tego wykorzystać pędzelek (ja mam sylikonowy) lub zwykłą łyżkę. Raczej nie należy z nim przesadzać, bo jeśli blaty będą za mokre biszkopt zgniecie się pod ciężarem górnych warstw. Pozdrawiam :)

      • Kamila Kinaszewska

        dziękuję bardzo :)

  • Maja

    Świetny przepis! Chciałabym upiec go na urodziny męża, będę miała jednak ok.3h zanim wróci do domu. Czy w tym czas zdążę go upiec i udekorować? A czy krem uda się bez żelatyny? I czym ewentualnie mogę zastąpić serek mascaropne? Tu gdzie mieszkam ciężko go dostać. Dziękuję za odpowiedzi!

    • Cześć Maja, biszkopty muszą mieć trochę czasu, żeby przestygnąć, 3 h to może być trochę za krótko. Chyba że zdecydujesz się piec jeden duży, w jednym kolorze i przekroić go na 3 blaty. Możesz zrobić krem bez żelatyny, ale wtedy na pewno trzeba dać mascarpone – to on odpowiada za sztywną konsystencję kremu. Możesz kupić go w Lidlu lub Biedronce i ma długi termin przydatności do spożycia. Zamiast kremu możesz też wykorzystać samą bitą śmietanę, ale wtedy będzie trzeba ją nieco usztywnić, dobrze nada się do tego właśnie żelatyna lub śmietanfix. Pochwal się koniecznie jak się udał tort :)

      • Maja

        Dziękuje za informacje :) mieszkam w USA i tutaj w pobliskich sklepikach w ogóle nie ma mascarpone, ale zauważyłam, że ten przepis na krem kokosowy nie wymaga tego serka, a więc go wypróbuję!

        • To moje rady z Biedronką się za bardzo nie przydadzą ;) Kiedy będziesz kupować mleko kokosowe upewnij się, że jest pełnotłuste, nie może być light, bo krem się nie uda. Pozdrawiam :)

insta-pop