Jesienne babeczki z jeżami

babeczki jeżyki 4

Ostatnio robiąc porządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu – z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej (tu przepis) lub z masy cukrowej (np. tej domowej). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta.

Składniki na babeczki

Składniki na krem
+zielony barwnik spożywczy

Do dekoracji:

marcepan
czekolada
czekoladowa posypka

Babeczki przygotowujemy według przepisu.  Ważne, żeby całkiem ostygły przed nałożeniem kremu.

babeczki jeżyki

Z marcepanu kulamy różnej wielkości kulki – na mniejsze i większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży odkładamy na papier do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę.

babeczki jeżyki 13

babeczki jeżyki 12

babeczki jeżyki 11

Każdego jeża zamaczamy w czekoladzie (trzymając za czubek łezki – czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką.

babeczki jeżyki 10

babeczki jeżyki 9

Dodajemy nosy i oczy. Można je zrobić z czekolady plastycznej, masy cukrowej czy roztopionej czekolady (do nałożenia można wykorzystać wykałaczkę).

babeczki jeżyki 8

babeczki jeżyki 7

Krem przygotowujemy według przepisu. Dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Nakładamy na babeczki za pomocą szprycy (ja użyłam końcówki do robienia futerka i trawy – jak wygląda można zobaczyć w tym wpisie) lub zwykłego noża do masła. Warstwa kremu powinna być na tyle gruba, żeby dało się do niej przyczepić jeża.

babeczki jeżyki 6

Jeże i ewentualnie inne ozdoby – małe jabłka, grzybki czy kolorowe liście przyczepiamy na babeczkach pokrytych kremem.

babeczki jeżyki 5

babeczki jeżyki 4

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Tags : cupcake