Perfekcyjny duet na pochmurne jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :)

Składniki na ciasteczka:

400 g mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 g masła (3/4 kostki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.

ciasteczka imbirowe 1

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.

ciasteczka imbirowe 2

ciasteczka imbirowe 3

Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka wychodzą delikatne i kruche.
ciasteczka imbirowe 4

Jeśli macie więcej czasu, żeby pobawić się w lepienie ciastek bardzo efektownie prezentują się takie, wycięte z zaplecionego ciasta. Rozwałkowany płat ciasta wystarczy pociąć na paski o szerokości około 1 cm i poprzekładać jak na zdjęciu. Całość lekko wałkujemy, żeby poszczególne warstwy dobrze się skleiły i wycinamy ciasteczka.

ciasteczka imbirowe 5

Wycięte ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy około 7-10 minut, aż będą rumiane.
ciasteczka imbirowe 6

Czas, kiedy ciasteczka są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu do herbaty z żurawiny. Świeżą żurawinę miksujemy z cukrem w proporcjach 1:1. ciasteczka imbirowe 7

ciasteczka imbirowe 11

ciasteczka imbirowe 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl