Ciasteczka imbirowe

Perfekcyjny duet na pochmurne jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :)

Składniki na ciasteczka:

400 g mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 g masła (3/4 kostki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.

ciasteczka imbirowe 1

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.

ciasteczka imbirowe 2

ciasteczka imbirowe 3

Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, ostatnio lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką, a gotowe ciasteczka wychodzą delikatne i kruche.
ciasteczka imbirowe 4

Jeśli macie więcej czasu, żeby pobawić się w lepienie ciastek bardzo efektownie prezentują się takie, wycięte z zaplecionego ciasta. Rozwałkowany płat ciasta wystarczy pociąć na paski o szerokości około 1 cm i poprzekładać jak na zdjęciu. Całość lekko wałkujemy, żeby poszczególne warstwy dobrze się skleiły i wycinamy ciasteczka.

ciasteczka imbirowe 5

Wycięte ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy około 7-10 minut, aż będą rumiane.
ciasteczka imbirowe 6

Czas, kiedy ciasteczka są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu do herbaty z żurawiny. Świeżą żurawinę miksujemy z cukrem w proporcjach 1:1. ciasteczka imbirowe 7

ciasteczka imbirowe 11

ciasteczka imbirowe 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Ooo, muszę koniecznie wypróbować! Z reguły nie używam imbiru, więc wreszcie się trochę wykorzysta ;)

    • Nie trzeba go wcale dużo dawać, a aromat jest świetny :) Daj znać jak wyszły!

      • Daję znać, daję znać ;D Nie miałam cierpliwości żeby wszystkie zrobić w kratkę i mam tylko 5 i to jeszcze wycinanych.. łyżką!, bo w ogóle za grubo rozwałkowałam sobie ciasto (na szczęście pół) i próbowałam wyciąć moim jedynym kształtem – foremką na babeczkę, ale działa tylko w cieńszej wersji (czyli później). Oczywiście mogłam wszystko pognieść i rozwałkować od nowa żeby były piękne ale.. urwała mi się rączka w wałku i najzwyczajniej mi się nie chciało ;D No i nauczyłaś mnie oszczędzać mąkę i wałkować na papierze ;p
        Ale wyszły smaczne, więc dziękuję za przepis i mam nadzieję, że mogę pożyczyć przepis na swojego bloga ;)

        • Ale mi poprawiłaś humor z rana ;) Ja też zrobiłam tylko kilka tych przeplatanych, ale ciii… :) i gratuluję kreatywności z wycinaniem ciastek! Wiesz, że można je przechować jak zwykłe kruche? więc jeśli zrobiłaś sobie zapas to spokojnie może leżeć w jakimś ciastkowym słoiku :) ps. i byłam właśnie u Ciebie na blogu! ależ to dumnie wygląda, że ktoś robi moje ciasta, dzięki ;)

          • Ależ oczywiście, że trzymam w ciastkowym słoiku! Dokładniej to w trzech, bo są małe a ciastek mi wyszło prawie 40 ;)

  • Kamila

    Coś mi tu z tym masłem nie pasuje-75 g to chyba nie jest 3/4 kostki?Kostka ma 250 g.Chciałam je upiec,ale najpierw wolę się upewnić ile tego masła rzeczywiście ma być.Pozdrawiam!

    • Cześć Kamila, kostka margaryny ma 250 g, masła zazwyczaj 200 g. Chyba że kupujesz masło osełkę. W każdym razie do przepisu ma być 75 g masła :) Pozdrawiam

    • Właśnie też mnie to zastanowiło dziś, bo chyba jedynki z przodu brakło.. 3/4 kostki to 150 lub ok 190g :D Chyba, że są jakieś kostki 100g to wtedy wszystko ok, ale trochę wprowadza w błąd ;)

      • Oo rany, masz rację, zaraz poprawię. Dzięki!

  • Ewe

    Pycha! Zamiast wanilii dalam pomarańczowy olejek i trochę skórki pomarańczowej, a nie mialam mielonego imbiru to starty korzeń dałam i jest świetnie ♡

    • Super, że tak Ci się udały! świeży imbir jest jeszcze bardziej intensywny i aromatyczny niż ten suszony, ja akurat przy pieczeniu nie miałam świeżego ;)

  • Marta

    https://uploads.disquscdn.com/images/7040838e4008c9d693745db94d4f3361245a4984620feccdc078a57f0cdaea42.jpg

    Dzięki za inspirację, Róża :D Miałam ochotę dzisiaj upiec trochę ciastek dla Mikołaja i pomyślałam, że u Ciebie na pewno coś fajnego znajdę!
    Patent z wałkowaniem przez arkusz papieru do pieczenia jest super! (jeszcze jak podłożyłam pod spód matę silikonową, to w ogóle świetnie, bo się tak nie ślizgało po blacie)

    Za chwilę wyciągam ostatnią partię. W całym domu pachnie smakowicie! :)
    Ciasteczka szybkie, nie paprają się i nie kleją, ładnie pachną i smakują.
    A! I jeszcze 1/4 mąki zastąpiłam mieszanką gryczano-jaglano-ryżową w ramach eksperymentu.

    • Cześć Marta, ale się ciesze, że tak Ci wyszły :) Sama robiłaś taką nie-pszenną mąkę? Jak Ci się sprawdza w ciasteczkach? Mnie zostało jeszcze sporo ryżowej i kokosowej, na razie robie z nich tylko naleśniki, ale zastanawiałam się, czy do zwykłych wypieków też by się nadały (?) Pozdrawiam! :)

      • Marta

        Tak, sama robię. zazwyczaj wrzucam, która mi wpada w rękę. Najbardziej sprawdza mi się jaglana + gryczana + obojętnie jaka inna.
        To było tylko 100 g tej mieszanki, ale i 200 (wydaje mi się) też powinno dać radę.
        Oczywiście dzisiaj już tych ciasteczek nie ma :D
        Tak więc przepis jest bardzo dobry :)

        Aha, a jak coś piekę, to po prostu ok 1/3 tego, co jest w przepisie zastępuję innymi mąkami niż pszenna. Z reguły wychodzi :)

  • Weronika

    Czy można zastąpić czymś ekstrakt waniliowy?

    • Cześć Weronika, możesz dać cukier waniliowy i o tyle zmniejszyć ilość zwykłego cukru. Pozdrawiam :)

  • Ola

    Mega! Dzięki wielkie Róża za przepis! Ostatnio przeżywam fascynacje imbirem i od kilku dni chodził mi po głowie pomysł ciasteczek imbirowych. Twój przepis od razu przykuł moją uwagę – już czytając sprawiał wrażenie nieskomplikowanego, a co najważniejsze nie trzeba nic mikserem robić (mój ostatnio spaliłam na cieście drożdżowym z rabarbarem…;)). Zamiast wanilii też dodałam skórkę z pomarańczy i świeżo starty imbir. Wyszły boskie!!! przepis zdecydowanie ląduje wśród ulubionych! :)

    • Ale mi miło! :) bardzo się cieszę, że tak Ci się udały. Pochwal się kiedyś jakimś zdjęciem jak będziesz coś piekła. Miłej niedzieli! ;)

  • Łukasz

    Hej czy zamiast mielonego imbiru mogę dodać prawdziwy gotowany?

    • Cześć Łukasz, nie próbowałam, nie wiem czy taki gotowany imbir nie zmieni konsystencji ciasta. Daj znać jak poszło jeśli będziesz robił takie eksperymenty :)