Babeczki Minionki

Minionki 11

Minionki 15

Bajki o Minionkach to jedne z najlepszych animowanych produkcji, które widziałam w ostatnim czasie, uwielbiam bajki, na które można pójść do kina z dzieckiem i nie męczyć się przez 1,5 godziny. Ba, na Minionki to bym poszła i bez dziecka ;) Dziś babeczki z Minionkami, super prosta dekoracja, którą zrobicie z produktów dostępnych w każdym większym markecie. Babeczki upiekłam z przepisu na proste babeczki waniliowe, dodałam do wszystkich po kostce czekolady.

Składniki na babeczki

Składniki na krem budyniowy (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)

+ żółty barwnik spożywczy, pianki mini i standard, M&Msy lub podobne cukierki, czekolada do rozpuszczenia, wiórki kokosowe

Zaczynamy od zrobienia budyniu na krem, bo będzie potrzebował trochę czasu, żeby zupełnie się wystudzić. Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostudzenia.

Minionki 1

Do kremu możemy dodać kilka kropel barwnika spożywczego – wtedy nawet jeśli nie pokryjemy dokładnie babeczek kokosem i tak nie będzie tego widać. Do farbowania kremu i kokosu chciałam wykorzystać barwnik drOetkera, ale kolor był dość blady, dodałam więc odrobinę cukierniczych barwników w proszku (cała kuchnia żółta, ale było warto ;)). Żeby wygodnie pokolorować kokos wrzucamy go do woreczka strunowego, dodajemy barwnik i potrząsamy lub ugniatamy tak długo aż kolor będzie jednolity.

Minionki 2

Minionki 3

Z większych pianek odcinamy czystymi kuchennymi nożyczkami plasterki o grubości około 0,5 cm, mniejsze przecinamy na pół. Krem przekładamy do woreczka strunowego, można użyć dużej okrągłej tylki lub po prostu odciąć rożek worka.

Minionki 4

Wyciskamy sporą porcję kremu na babeczki (nie musi być równo, całość wyrówna się przy nakładaniu kokosu).

Minionki 5

Kokos przekładamy do miseczki, „maczamy” w niej babeczkę. Wyrównujemy dłonią.

Minionki 6

Minionki 7

Na większe pianki przyklejamy roztopioną czekoladą brązowe M&Msy. Malujemy czekoladą na babeczkach paski gogli i uśmiechy i przyklejamy pianki.

Minionki 8

Minionki 9

Minionki 10

Minionki 13

Minionki 14

Minionki 15

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • arkadia kowalczyk

    czy musi być specjalna czekolada?

    • Ja mam kuwerturę czekoladową, ale zwyczajna też się nadaje – najlepiej rozpuścić ją w kąpieli wodnej, żeby się nie przypaliła – czyli gotujesz wodę w garnku na to kładziesz miskę z połamaną czekoladą tak żeby dno nie dotykało wody i mieszasz cały czas aż się rozpuści :) Pochwal się jak Ci wyszło :)

  • Aneta Manista

    Jak dużo kokosu należy użyć?

    • Cześć, ja dałam tyle, żeby zapełnić małą miseczkę o średnicy ok. 7 cm – wyszło około pół paczki. Nie musi być koniecznie tak dużo, ale jeśli masz zapas to łatwiej obtoczyć babeczki. Pozdrawiam :)

  • Iga Mróz

    Coś fantastycznego! Zrobiłam takie same w domu były przepyszne

    • U mnie miały wzięcie zwłaszcza wśród dzieci :)

  • kachaaa

    Konkursowo- kocham Minionki i mimo że „stara” ze mnie baba matka gimnazjalisty i nieco młodszego urwisa to lofjam ten przepis , lofjam ciastkożerców LOOOFJAM BANANANANA

  • monia

    Hej mam pytanie chciałabym zrobić te babeczki na urodziny coreczki do przedszkola czy jeśli zrobię dzień wcześniej to powinnam je przechowywać w lodówce ?

    • W taką pogodę wystarczy jak będą stały na balkonie :) Jeśli chcesz je schować do lodówki, to pamiętaj, żeby były dobrze przykryte. Pozdrawiam :)

  • Lala

    Witaj, wpadłam ostatnio na Twój blog podczas szukania inspiracji na dekoracje babeczek. Moja siostra była zachwycona Minionkami, które jej zrobiłam na urodziny:) u mnie oczy były zrobione z domowej masy cukrowej, oczywiście Twojego przepisu. Super blog, fajne pomysły i świetne wykonanie. Gratuluje Ci pasji! Ja zostaję stałym gościem tutaj:)

    • Cześć, bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba! :)) i zapraszam jak najczęściej ;)

  • cukierek.serce

    Te babeczki są super! Po prostu genialne! Uwielbiam te Twoje dzieła! :-)
    A czy mozna krem budyniowy zastapic samym mascarpone (posypka bylaby cukrowa a nie kokosowa)? :)

    • Oo, dzięki! :D Spokojnie możesz użyć samego mascarpone. A sama będzie robić posypkę czy gotowa? Pytam, bo babeczki z cukrowymi posypkami dobrze jest przechowywać w chłodnym miejscu, bo bywa, że (posypki) zaczynają się rozpuszczać pod wpływem wilgoci z kremu czy serka, szczególnie te domowe

      • cukierek.serce

        Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz :) planowalam sama zrobic posypke, bo nie wiem czy znajde taka, ktora by tu pasowala, w sklepie. Mam nadzieję, że moja wytrzyma w lodówce i się nie rozpuści. ;-)

        • Daj znać jak wyszło, trzymam kciuki ;)

          • cukierek.serce

            Wyszły super :), chociaż nie tak ładnie jak Twoje ;)
            Dziękuje jeszcze raz :)

  • Iwona

    Rewelacyjny przepis. Babeczki wyszły przepyszne :) Pozdrawiam.

  • Iwona

    Rewelacyjny przepis. Babeczki wyszły przepyszne i szybko zniknęły w mgnieniu oka :) pozdrawiam.

    • Dzięki Iwona! :) Bardzo się cieszę, że się tak udały :)

  • Karolina W.

    Witam mam pytanie..ile babeczek wychodzi z tego przepisu?

  • karolina j

    Wyglądają rewelacyjnie, muszę wypróbować przepis bo moja córeczka przepada za minionkami!
    Zapraszam również na mojego bloga :)
    http://misioszuszki.blogspot.com

  • Kasia F.

    Czego nie robi się dla dziecka… ;) Mieszkamy w Niemczech a mój trzylatek kocha minionki miłością wprost nieziemską. Na urodziny upiekłam 4 blachy (grupa w przedszkolu liczy 25 osób plus panie nauczycielki….) babeczek tęczowych (też wg Twojego przepisu) i zapragnęłam minionkowych dekoracji. Nie chciałam używać kremu, bo ciężko byłoby mi to przetransportować do przedszkola w stanie nienaruszonym więc zamiast kremu użyłam kilku warstw białej czekolady pofarbowanej na żółto :) i bez kokosu reszta już wg Twojego pomysłu :) Panie przedszkolanki opowiadały, że pierwszy okrzyk zachwytu był gdy maluchy zobaczyły ‚minionki’ a drugi gdy ugryzły babeczki i zobaczyły tęczę :) Zapytano mnie czy zrobię babeczki na imprezę bożonarodzeniową dla dzieci więc……..chyba smakowały! Ślicznie dziękuję za przepis i pomysł. Jeszcze tu wrócę!!!!!! ;)

    • Cześć Kasia, uwielbiam czytać takie komentarze jak Twój – właśnie poprawiłaś mi humor na cały dzień w tę okropną deszczową pogodę! :) Bardzo się cieszę, że babeczki się udały, ja chyba właśnie dla dzieci lubię piec najbardziej, bo one się z tego najbardziej cieszą :) Pozdrawiam serdecznie i wpadaj jak najczęściej :)

  • Marti

    Witam. Trafiłam na twojego bloga przez przypadek. I od razu mi się spodobał :) przeglądając przepisy trafiłam właśnie na te cudnie wyglądające Minionki :) i co za tym idzie postanowiłam również zrobić je dla córki do przedszkola jako poczęstunek urodzinowy (dziś akurat ma urodzinki ) tak więc muffinki już upieklam wg twojego przepisu, wyrosły cudnie ale niestety są dziwnie twarde :/ niemalże jak kamienie :( takie mają być? Załamało mnie to strasznie bo na jutro potrzebuje coś przygotować i jestem właściwie nadal bez niczego :( zastanawiam się czy brać się za dalszą część czyli dekorowanie. Skoro są takie twarde. Zwatpilam. I nie wiem co robić. :(i jeszcze chciałam zapytać odnośnie kremu. Czym można zastąpić ten budyniowy? Żeby kokos też dobrze się trzymał i nie splynelo wszystko? Może być np. połączenie serka Mascarpone ze smietana kremowka?? Najbardziej mi zależy na czym co szybko się robi.

    Pozdrawiam gorąco

  • emka

    Dzieki za inspirację na dekoracje :) muffinki upieklam bezglutenowe. Nie dawalam kokosu, bo moj dzieć nie lubi, tylko krem wygladzilam gorącym nozem. Oczy zrobilam z bialej smietany, bo nie mialam pianek, odlozylam troche kremu zanim dodalam barwnika, i robilam je rekawem cukierniczym z tylką okrągłą dużą. Nie sa tak ladne jak twoje, ale wzbudzily ogolny zachwyt ;) https://uploads.disquscdn.com/images/9e357c09db07e16a364fbdd48b61d63c6255e7505368a6db5b08b1ab7a7a85df.jpg

    • Są rewelacyjne! nic dziwnego, że się podobały, bardzo dziękuję za zdjęcie :) a jaki masz przepis na muffinki bezglutenowe? ten typ wypieków to nie moja mocna strona, ale zawsze mnie ciekawią pomysły z czego jeszcze można piec ciasto :) Pozdrawiam!

      • emka

        Dzieki :)
        Tu robilam z mąki z orzechow nerkowca, mozna z migdalow, przepis na wykonanie w Thermomix ale mozna zrobic normalnie, mikserem, tylko w czyms trzeba zmielic orzechy na makę, i nie mielic za dlugo bo zrobi sie maslo orzechowe ;)
        Muffinki z przepisu na Torta Caprese, w wersji bez cukru, bez glutenu

        50g czekolady 70%
        30g czekolady mlecznej
        130g nerkowców
        80g syropu klonowego
        120g miękkiego masła
        3 jajka
        20g mąki ziemniaczanej
        20g maki kasztanowej lub innej bg
        1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
        1 łyżeczka kakao

        Piekarnik rozgrzać do temp 170 stopni
        Do TM włożyć czekoladę, 10s/obr9. Przełożyć do miski
        Włożyć orzechy 8s/obr6. Przełożyć.
        Do TM wbić jajka, dodać masło, syrop klonowy, proszek do pieczenia, mąkę, kakao, 20s/obr7.
        Dodać czekoladę i orzechy 30s/obr6, zgarnąć szpatułką ze scianek i 10s/obr6
        Przełożyć masę do 3/4 wysokości papilotek.
        Piec 15 min w 170C, termoobieg, potem ok 10 min grzałka dolna, do suchego patyczka. Z tej ilości wychodzi 12 muffinek. To połowa porcji z przepisu na Torta Caprese
        Muffinki naciąć na środku nożem wzdłuż dwukrotnie, wsadzić plasterek banana

        Krem waniliowy
        20g Żelatyna-fix dr Oetker
        40g ml gorącej wody
        250ml śmietanka 36% lub 30%
        Łyżka pudru ksylitolu waniliowego (z TM) do smaku

Instagram