Tort Milka

tort-milka-11

tort-milka-9

Tort Milka to kolejna po Serniku Snickers propozycja na zbliżający się Dzień Chłopaka :) To połączenie puszystych biszkoptów, z delikatnym kremem z mlecznej czekolady i dekoracją z różnych milkowych słodkości.

Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm.

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao (płaskie)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

500 g śmietany kremówki
300 g mlecznej czekolady (u mnie Milka ;) )
2 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany

+kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia na polewę (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Milka do dekoracji

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie.  Moje biszkopty upiekłam w dwóch foremkach. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc.
tort-milka-1

Biszkopty przekrawamy na 4 spody. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia, wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Kawę na poncz rozpuszczamy w zimnej wodzie. Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia.

tort-milka-2

Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

tort-milka-3

Powtarzamy z resztą spodów.

tort-milka-4

tort-milka-5

tort-milka-6

Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi i wierzch tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego.

tort-milka-7

Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć pod ręką resztę kremu przełożonego do szprycy – dzięki temu można podeprzeć niektóre elementy dekoracji wyciskając małe różyczki.

tort-milka-8

tort-milka-9

tort-milka-11

tort-milka-12

tort-milka-13,

Smacznego!
ciastkożercy.pl

  • Ania

    Różo, dałaś czadu! :) torcik wygląda bajecznie :O

    • Dziękuję! gdybyś tylko wiedziała jak z nim miałam pod górkę… aż dziw, że rzeczywiście się udał ;)

  • Weronika Rumińska

    Wygląda przepysznie 😊

    • Tyle milki w jednym miejscu musi być dobre ;)

  • cukierek.serce

    O rany! Mój ideał! <3 Pięknie Ci wyszedł :-)

  • Lena

    Tak pięknie wygląda, że aż szkoda go jeść!:)

  • Sandra Es,

    Kocham Milkę… chociaż ostatnio jakoś mam mniejszą ochotę na czekoladę. Tort wygląda obłędnie!

    • I tak też smakuje ;) W sam raz dla prawdziwego miłośnika czekolady!

  • O nie, teraz ten tort będzie mi się śnić po nocach… Tyle czekolady, czekolada w czekoladzie i na czekoladzie… Chciałabym taki zobaczyć na jakimś weselu. Każdy by zjadł kawałek.

    • Taaaak, też bym nie pogardziła takim tortem weselnym :D Pomyśl, jaki musiałby być ogromny ;)

  • wypiekibeaty

    Jaki apetyczny torcik :)

  • Hania

    Witam chciałam zrobić tort ale marzy mi się dodać do kremu w jednej warstwie coś chrupkiego.Co mogłoby to być? ciastka oreo, orzechy? herbatniki liczę na podpowiedź:)

    • Cześć Hania, herbatniki i oreo wchłoną wilgoć z kremu i nie będą chrupiące, orzechy będą na pewno w porządku :) Są też takie chrupiące kuleczki w czekoladzie z Delecty (można je dostać na działach z dodatkami do pieczenia w marketach), też będzie chrupało. Ewentualnie możesz poszukać jakieś draży chrupiących, coś mi się kojarzy, że Milka takie ma. Pozdrawiam serdecznie, daj znać jak wyszedł torcik :)

  • Wiesława

    Takie pytanko mam:czy ta polewa czekoladowa zastygnie na tyle twardo żeby można było na niej namalować kwiaty z białej czekolady (takie rozcierane np.wykałaczką)?A może lepsza byłaby czek.gorzka?

    • Cześć, dodaje do polewy olej kokosowy i rzeczywiście wtedy ładnie zastyga, ale ciemna czekolada zachowuje się inaczej niż biała – biała jest bardziej elastyczna. Jeśli namalujesz kwiatki w kilka minut zanim czekolada zastygnie powinno być w porządku :)

  • Justyna

    Czy taki tort pokryty kremem maślanym nada się pod masę cukrową ?

    • Cześć Justyna, rzeczywiście musiałabyś użyć innego kremu – te na bazie masła są bardziej stabilne i nie rozpuszczą Ci masy cukrowej. Dodatkowo biszkopty to najdelikatniejsze ciasta, więc jeśli chciałabyś zrobić tort wyższy/większy to duża ilość masy cukrowej na górze może lekko je zgnieść. Pozdrawiam!

      • Justyna

        Dziękuję, za odpowiedź:) Jak myślisz – ile czekolady i śmietany potrzeba na przełożenie jednej warstwy w torcie o średnicy 24cm ?

        • Jeśli nie będziesz potrzebowała kremu do obłożenia tortu to spokojnie powinna wystarczyć taka pojedyncza porcja 200 ml kremówki 100 g czekolady. Dobrze też jest zrobić taki brzeg z kremu maślanego, żeby czekoladowy nie wyciekał na zewnątrz – tutaj widać to na zdjęciach http://ciastkozercy.pl/tort-urodzinowy-swinka-peppa/

          • Justyna

            W sensie, że nie wystarczy tylko wysmarowanie góry i boku kremem maślanym, tylko jeszcze taki brzeg na warstwie tak? :)

          • nie jest absolutnie konieczne, ale wtedy dwa kremy na pewno Ci się nie pomieszają :)

  • natalia

    Witam. Czy składniki na biszkopt podane są na 1 blaszkę? Czy podzielić je na pół i piec w dwóch blaszkach? Pozdrawiam.

    • Cześć Natalia, piekłam mój biszkopt w dwóch blaszkach – piszę o tym na początku przepisu, mieszczą mi się na raz do piekarnika, więc tak mi wygodniej. Możesz piec od razu w 1, ale trzeba wydłużyć wtedy czas pieczenia. Pozdrawiam :)

  • Kocham Milkę, więc pewnie pochłonęłabym w całości ten torcik…

  • Joanna

    Czy biszkopt i ganache koniecznie musi być przygotowane wcześniej i cała noc w lodówce czy wystarczy np. 2h? Nie mam za bardzo czasu czekać :P

    • Biszkopt ostygnie bez problemu w takim czasie, może być nieco delikatniejszy więc trudniej go pokroić, ale się da. Nie jestem jednak pewna, czy ganache zdąży Ci się tak szybko schłodzić, bo z nim jest jak ze śmietaną kremówką, jeśli nie będzie bardzo zimny to zwarzy Ci się przy ubijaniu

      • Joanna

        Dziękuję za szybką odpowiedź i jeszcze jedno pytanie, czy musi być olej kokosowy czy czymś mogę to zastąpić? :)

        • Olej kokosowy sprawia, że polewa jest rzadsza, spływa po bokach tortu cienkimi strużkami i ładnie zastyga, nie przychodzi mi do głowy żaden dobry zamiennik, ale możesz nie dać go wcale. Polewa będzie gęstsza, ale generalnie wszystko też powinno się udać :)

  • Eve Do

    A czy do kremu mogę dodać mascarpone?

    • Tak, na pewno mu to nie zaszkodzi, powinien być dzięki temu bardziej stabilny. Pozdrawiam!

  • Danusia

    Witam. Mam pytanie, jak długo ubijać ganache, żeby był tak puszysty i jasny jak u Pani. Zrobiłam wszystko wg instrukcji tylko robiłam ganache z gorzkiej czekolady, był dobrze schłodzony jednak po krótkim ubijaniu kiedy nabrał trochę powietrza, zrobiły się w nim małe grudki i natychmiast przestałam ubijać. Nie wiem czy się zwarzył, czy miałam ubijać jeszcze dłużej?

    • Cześć Danusia, ten na zdjęciach jest z mlecznej czekolady, może dlatego wygląda na jaśniejszy niż Twój. Tutaj możesz sobie zobaczyć jak wygląda taki z gorzkiej i są też zdjęcia na trzepaczce, gdzie dobrze widać jaką powinnien mieć konsystencję. http://ciastkozercy.pl/czekoladowy-tort-z-jezynami/ Chyba też bym przestała ubijać jeśli pojawiłyby się grudki. W każdym razie im lepiej schłodzony tym trudniej go zważyć, możesz nawet przed ubijaniem włożyć go na chwilę do zamrażarki.