Please assign a menu to the primary menu location under menu

Puree z dyni

puree-z-dyni

puree-z-dyni

Puree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach, w Polsce jest chyba mniej popularne, dlatego na swoje kuchenne potrzeby robię je sama. Do przygotowania ok. 3 szklanek puree (po 200 g każda) wykorzystałam niedużą dynię 2-3 kg, tyle mieści mi się na jednej dużej blaszce w piekarniku.

Z dyni usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Skórę zostawiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut lub do miękkości – można sprawdzić to za pomocą drewnianego patyczka. Upieczoną dynię odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już bardzo gorąca zdejmujemy skórkę. Całość miksujemy w blenderze. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego jogurtu. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody.

Puree z dyni można przechowywać w lodówce ok. 5 dni. Będzie idealne do przygotowania babeczek, placuszków lub ciasta :)

Smacznego!
ciastkożercy.pl

Tags : dynia
  • fajnie mieć taką bazę a potem szaleć kulinarnie

    • Tym bardziej, że można ją wykorzystać i na słodko i na słono. U mnie ostatnio jest nawet jako danie główne dla mojego młodszego malucha :)

  • Paulina

    ja polecam mrożenie takiego puree :) dzięki temu można upiec ulubione dyniowe ciasto nawet poza sezonem :) ja mrożę po jednej porcji.

    • Super pomysł! Ja na razie mam zamrożoną tylko zupę z dyni, ale nadrobię braki ;) Pozdrawiam!

insta-pop