Prosty biszkopt czekoladowy

Prosty biszkopt czekoladowy 11

Dziś kakaowa wersja biszkoptu , który w zeszłym tygodniu pojawił się na ciastkożercach. Idealny na urodzinowe torty – puszysty, mięciutki i do tego nie upada :)

Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie o średnicy 22 lub 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa.

Składniki 

3 jajka
65 g mąki pszennej – ok. pół szklanki
15 g kakao – 2 łyżki
35 g mąki ziemniaczanej – 3 łyżki
120 g cukru – ok. pół szklanki

Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić.

Prosty biszkopt czekoladowy 1

Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.

Prosty biszkopt czekoladowy 3

Jajka ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. Jeśli robimy biszkopt z większej ilości jajek można w pierwszej kolejności ubić białka z cukrem, potem dodawać po jednym żółtko i dalej miksować – nie ma to większego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania.

Prosty biszkopt czekoladowy 4

Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania tym lepiej – biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty.

Prosty biszkopt czekoladowy 5

Gotowy biszkopt w zależności od rozmiaru blaszki pieczemy około 25 minut.

Prosty biszkopt czekoladowy 6

Po wyciągnięciu z pieca zrzucamy biszkopt na blat z wysokości około o,5 metra. Wyciągamy z formy i odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Kiedy biszkopt przestygnie ściągamy papier do pieczenia i przekładamy go na świeży kawałek papieru – dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu.

Prosty biszkopt czekoladowy 7

Prosty biszkopt czekoladowy 8

Prosty biszkopt czekoladowy 10

Prosty biszkopt czekoladowy 11

 

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • alicja

    wooow… ale mi wyrósł. jak nigdy. super blog!!!!

    • To wspaniale!! Ja też się cieszyłam jak dziecko, jak mi się tak udał ;)

  • Kamila Bracha

    nigdy nie robiłam kakaowych biszkoptów, bo wolałam te nieczekoladowe- ten wygląda jednak tak smakowicie, że chyba po raz pierwszy spróbuję! :)

    • Ja też kiedyś ich nie robiłam, bo wydawały mi się… trudniejsze ;) ale warto było się do nich przekonać, torty wychodzą rewelacyjnie :)

  • Kate

    A mi nie wyszedł, robiłam w formie 24, podwoiłam wszystko, wyszedł gorzki, nie urósł, a w dodatku się nie dopiekł, a piekłam 35minut

    • Nie mam pomysłu co mogło pójść nie tak… Na pewno trzeba bardzo delikatnie wmieszać suche składniki – jeśli podczas mieszania zniszczy się pianę biszkopt nie urośnie, bo nie będzie miał w środku pęcherzyków powietrza.

  • Dominika

    Ciasto nie wychodzi jest twarde jak kamień. Do wyrzucenia. Musiałam zrobić z własnego przepisu. Chyba właścicielka bloga zapomniała jakiegoś elementu.

  • Nina

    Świetny ten przepis! w końcu wyszedł mi biszkopt i nie opadł :-))) Bardzo dziękuję za ten przepis i pozdrawiam!

    • Cześć Nina, cieszę się, że Ci się tak udał :) ja też długo szukałam dobrego przepisu na biszkopt i teraz rzeczywiście piekę tylko ten :) Pozdrawiam

  • Monika

    Zachciało mi się poeksperymentować i dla odmiany upiec biszkopt czekoladowy zamiast sprawdzonego tradycyjnego biszkoptu. I wszytko wskazuje na to że będę tego żałować :( Właśnie piekę z tego przepisu i biszkopt wcale nie rośnie, Oby tylko dało się cokolwiek z nim zrobić i był zjadliwy to chociaż to jego niewyrośnięcie podratuję bitą śmietaną i owocami.

    • Monika

      No i wyszedł mi kopiec – wyrósł trochę na środku a po bokach nic, klapa totalna :(

  • M

    Niestety nie wyroslo :(

  • Rafał

    Niestety, proporcje składników do tego biszkoptu są nie dokładne.
    Jeśli ktoś chce wyrzucić produkty do kosza polecam !!!

  • Pola

    Mnie również nie wyszedł. Coś jest nie tak w podanych proporcjach, ciasto wychodzi zbyt gęste.

  • Karolina Wieczór

    jak to”zrzucamy biszkopt na blat z wysokości około o,5 metra”???? :)

    • taaa… coraz bardziej zaczynam myśleć, że rzucanie biszkoptem to taka cukiernicza legenda, bo próbowałam nie rzucać i nie widzę różnicy ;)

  • Madzia

    Nie mam maki ziemniaczanej :( czy moge ja czyms zastapic?

  • Marta

    https://uploads.disquscdn.com/images/a034481553df20a5eb722b72d08b376292e4119b6d90041b39e336cd083364c9.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/02760c12ea6ab52a27f41a75f957ef82f4b9c6dfbcd783cbd0a61160085280e8.jpg
    Doskonały przepis! W połączeniu z kremem czekoladowym spełnił oczekiwania mojej 3 letniej córeczki na super czekoladowy tort urodzinowy :) Tym samym dołączamy do grona stałych czytelniczek :)
    Załączam zdjęcie wersji testowej i finalnej ;) Pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za wskazówki :)

  • Marta

    Doskonały przepis! W połączeniu z kremem czekoladowym spełnił oczekiwania mojej 3 letniej córeczki na super czekoladowy tort urodzinowy :) Tym samym dołączamy do grona stałych czytelniczek :)
    Załączam zdjęcie wersji testowej i finalnej ;) Pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za wskazówki :)

    https://uploads.disquscdn.com/images/ace253b5015b3a4be21a351cb08b64d0efd416fb7d4e262ec03bc1924b3e60db.jpg

    • O rany, ale mi miło!! :) Najlepsze życzenia dla Zuzi ;) Pozdrawiam!

      • Marta

        Dziękujemy! :)

  • Super przepis szczególnie dla kogoś kto uwielbia czekoladę.

  • niko:)

    Czy jajka można od razu ubić z żółtkiem czy oddzielić zoltko od białka i najpierw ubić białka A potem dodać po jednym żółtku ?

    • Ja ubijam wszystko razem :) Możesz rozdzielić jeśli masz bardzo dużo jajek, ale tak z 3 to się chyba nie opłaca ;) Pozdrawiam!