Kolejną wakacyjną propozycją są babeczki z obowiązkowym zestawem narzędzi plażowych dla maluchów :) Proste babeczki waniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem i masą cukrową.
Składniki na proste babeczki waniliowe
+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracji
Babeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.
Masę cukrową wałkujemy na cienki placek, wycinamy długi prostokąt i kółko. Elementy sklejamy w wiaderko odrobiną wody (można nałożyć ją pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym).
Dodajemy detale: wzór na wiaderku i rączkę.
Łopatkę robimy z kwadratowego kawałka masy cukrowej i dwóch wałeczków. Dobrze jest odcisnąć sobie w masie wykałaczką miejsce gdzie chcemy przykleić rączkę łopatki. Gotowe ozdoby układamy na płasko na kawałku papieru do pieczenia, żeby wyschły.
Odrobinę kremu (w zupełności wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) farbujemy na niebiesko i odkładamy.
Resztę kremu nakładamy na babeczki, rozsmarowujemy i „maczamy” w pokruszonych herbatnikach. Na każdą babeczkę nakładamy dodatkowo trochę kremu, żeby uformować kopczyk do wbicia łopatki.
Z niebieskiego kremu wyciskamy małe kleksy na brzegu babeczki.
Smacznego!
ciastkożercy.pl