Ciasto z jagodami

ciasto z jagodami 11

Doczekałam się wreszcie w tym roku na moje ukochane jagody! Sezon zaczynam od najprostszej i najsmaczniejszej pozycji: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu :) Nie wierzę w zasadę o nie jedzeniu ciepłego drożdżowego, takie zdecydowanie lubię najbardziej, ale w sumie na drugi dzień też jest dobre – o ile tak długo zostanie ;)

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
100 g drożdży
200 g masła

+ jagody (ok. 1,5 szklanki)

Składniki na kruszonkę

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

ciasto z jagodami 1

ciasto z jagodami 2

ciasto z jagodami 3

Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

ciasto z jagodami 4

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę.

ciasto z jagodami 5

ciasto z jagodami 6

Wyrośnięte ciasto (można już do środka dodać garść jagód) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

ciasto z jagodami 7

Posypujemy jagodami i kruszonką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

ciasto z jagodami 8

ciasto z jagodami 9

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok 40-50 minut.

ciasto z jagodami 10

ciasto z jagodami 11

ciasto z jagodami 14

ciasto z jagodami 15

Smacznego!

ciastkożercy.pl