Tarteletki ze śliwkami

DSC_0006 (2)

Małe tarteletki mogą być eleganckim i smacznym deserem na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno – kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco – zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką.

Składniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki
konfitura śliwkowa

Składniki na kruszonkę znajdziecie tu

Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę.

Tarteletki ze śliwkami

Tarteletki ze śliwkami

Tarteletki ze śliwkami
Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek do tarteletek, wkładamy do środka foremek lekko przyciskając. Z reszty ciasta wycinamy paski o szerokości kilku centymetrów (w zależności od brzegu foremki) i dokładamy do spodów.

Tarteletki ze śliwkami

Tarteletki ze śliwkami

Tarteletki ze śliwkami

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wnętrza tarteletek smarujemy konfiturą. Śliwki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na konfiturę. Całość przykrywamy cienkimi paskami ciasta i posypujemy kruszonką. Tarteletki ze śliwkami

Tarteletki ze śliwkami

Tarteletki ze śliwkami

DSC_0006 (2)

Pieczemy około 15-20 min.

Smacznego!

ciastkożercy.pl