Pomarańczowe babeczki z bakaliami

Święta zawsze kojarzą mi się z bakaliami – na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziś zaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z bakaliami i białym lukrem. Nie tylko na świąteczne, ale też całkiem zwyczajne zimowe podwieczorki :)

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 lyżeczki cukru waniliowego
orzechy laskowe/włoskie
migdały
rodzynki
skórka pomarańczowa

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Składniki na biały lukier

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy po niewielkiej garstce wybranych bakalii oraz łyżeczkę skórki pomarańczowej i mieszamy całość.

Pomarańczowe babeczki z bakaliami

Pomarańczowe babeczki z bakaliami

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Pomarańczowe babeczki z bakaliami

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Pomarańczowe babeczki z bakaliami

Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową. Możecie też wybrać prostszy wariant i podawać je
posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

ciastkożercy.pl