Z cyklu dla Dzieci: Elmo

Niedawno zamówiłam „włochatą” tylkę do szprycy i już od kilku dni nie mogłam się doczekać, kiedy będę mogła ją wykorzystać. Nakładanie kremu tą metodą wymaga wprawy (której mi na razie brakuje), ale Elmo z Ulicy Sezamkowej nie ucierpiał specjalnie na tym, że jest trochę rozczochrany. Zamiast tylki do robienia włosów, można użyć dowolnej innej w kształcie gwiazdki – efekt będzie wtedy podobny do tego tutaj (Ciasteczkowe Potwory), do tego oczy i nos z kilu kulek z masy cukrowej (lub czegoś innego, co wpadnie Wam w ręcę – mini pianek, czekoladowych dropsów, kolorowych cukierków) – całość to jedna z najprostszych babeczkowych dekoracji, która na pewno spodoba się maluchom :)

Składniki na babeczki:

waniliowe
lub
czekoladowe

Składniki na krem

+czerwony barwnik spożywczy, masa cukrowa (lub cukierki) do dekoracji

Po upieczeniu babeczki wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu.

Elmo

Gdyby ktoś miał wątpliwości: tak wygląda „włochata” tylka – dużo małych otworków zamiast jednego na końcu.

Elmo

Zamiast niej można wykorzystać np. takie:

Elmo

Elmo

Po przygotowaniu kremu dodajemy do niego kilka kropel barwnika spożywczego (lepiej za mało niż za dużo) i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

Elmo

Elmo

Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego.

Elmo

Nakładamy cienką warstwę kremu na babeczkę, żeby „futerko” lepiej się trzymało.

Elmo

Elmo

Całą babeczkę pokrywamy kremem.

Elmo

Z masy cukrowej (lub cukierków) robimy oczy i nos. Przyczepiamy na babeczkę pod lekkim kątem (tak, żeby było je widać także patrząc z boku).

Elmo

Elmo

Elmo

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • gin

    Ekstra! Wyglądają świetnie :)