Pyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie dorzucić bakalie według uznania, ja kupiłam mieszankę różności i uzupełniłam ją nieco tym, co znalazłam w moich cukierniczych szafkach :)
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 kostki masła
50 g drożdży
1 jajko
+ 100 g dowolnych bakalii, u mnie rodzynki, migdały, orzeszki, pistacje, kokos, skórka pomarańczowa… :)
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość.
Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po dużej łyżce ciasta, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl