Drożdżowe babeczki z bakaliami

spot_img

Pyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie dorzucić bakalie według uznania, ja kupiłam mieszankę różności i uzupełniłam ją nieco tym, co znalazłam w moich cukierniczych szafkach :)

Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 kostki masła
50 g drożdży
1 jajko

+ 100 g dowolnych bakalii, u mnie rodzynki, migdały, orzeszki, pistacje, kokos, skórka pomarańczowa… :)

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

świateczne babeczki z bakaliami 1

świateczne babeczki z bakaliami 2

Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

świateczne babeczki z bakaliami 3

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość.

świateczne babeczki z bakaliami 4

świateczne babeczki z bakaliami 5

Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po dużej łyżce ciasta, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

świateczne babeczki z bakaliami 6

świateczne babeczki z bakaliami 7

 

Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem. świateczne babeczki z bakaliami 9

świateczne babeczki z bakaliami 10

świateczne babeczki z bakaliami 13

 

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

Zobacz też: