Tarta Oreo z truskawkami

tarta oreo z truskawkami 12

tarta oreo z truskawkami 14

Tarta z Oreo, pyszny krem waniliowy i świeże truskawki – takie połączenia zawsze są strzałem w 10! Dodatkowo ogromnym plusem jest czas przygotowania – korzystając z gotowych ciasteczek spód tarty mamy zrobiony w kilka minut. Moja foremka ma średnicę 25 cm, zdecydowanie polecam Wam takie z wyciąganym dnem.

Składniki na spód:

7 paczek Oreo – ok.320 g (jeśli kupujecie duże opakowania, jedna mała paczka zostaje do zjedzenia! ;) )
80 g miękkiego masła

Składniki na krem:

1 budyń waniliowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
150 g miękkiego masła

+ truskawki do dekoracji

Ciasteczka Oreo  kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

tarta oreo z truskawkami 1

tarta oreo z truskawkami 2

Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i rancik. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki.

tarta oreo z truskawkami 3

tarta oreo z truskawkami 4

Laskę wanilii przekrawamy i wyciągamy ziarenka. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy do niego ziarenka i łupinki wanilii oraz cukier. Zagotowujemy i wyciągamy łupinki wanilii. W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy na małym ogniu aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia (można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Kiedy nie jest już gorący wstawiamy do lodówki. Przed dodaniem do kremu budyń musi być zupełnie zimny.

tarta oreo z truskawkami 5

W misie miksera miksujemy na puszystą masę masło. Dodajemy po łyżce zimny budyń. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.

tarta oreo z truskawkami 7

tarta oreo z truskawkami 8

Przekładamy na schłodzony spód, rozprowadzamy i dekorujemy połówkami truskawek.

tarta oreo z truskawkami 9

tarta oreo z truskawkami 10

tarta oreo z truskawkami 11

tarta oreo z truskawkami 13

tarta oreo z truskawkami 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Wygląda fantastycznie :-) A co do foremek to właśnie zawsze mam ten sam problem. Niestety nie posiadam foremki do tarty z wyciąganym dnem i doszło do tego, że wolę przygotować tartę w tortownicy, niż później się męczyć z krojeniem, albo raczej z wyciąganiem porcji.

    • Tortownica to też dobry patent, właściwie jedyna różnica to ten pofalowany brzeg. W smaku na pewno jest tak samo ;)

  • nicka

    https://uploads.disquscdn.com/images/25357524ef46d847b1eaf96500edf01081af25266f80474b84653c7cc28b6434.jpg

    Super szybkie i nie trzeba rozgrzewać piekarnika w upalne dni. Zastanawiam się, czy udałoby sie zamiast kremu w środku umieścić pannacotte? Gdyby wlać taką już teżejącą to spód by to przetrwał?

    • Wyszła pięknie, dziękuję za zdjęcie :) Myślę, że też dałoby radę, spód ma dużo masła, więc jeśli dasz od razu całość do lodówki to powinno ładnie stężeć. Pozdrawiam!