Please assign a menu to the primary menu location under menu

Sylwestrowe świnki

DSC_0399

Świnki z drożdżowego ciasta to pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej – Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki z orzechową Milką. W zależności od wielkości szklanki, którą będziemy wycinać świnki podane proporcje wystarczą na około 15 – 20 ciastek.

Składniki:

2 szklanki mąki
3 jajka
50 g drożdży
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
100 ml mleka

tabliczka czekolady

.
Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Do małego naczynia odkładamy jedną łyżkę roztrzepanych jajek (świetnie nadają się na „klej”, żeby przymocować uszy i ryjki świnek). Do przestudzonej margaryny wlewamy jajka i prawie cały cukier (zostawiamy około 2 – 3 łyżeczek), całość mieszamy.

Sylwestrowe świnki

W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia (warto na nie spoglądać od czasu do czasu,
lubią uciekać).

 Sylwestrowe świnki

W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięte drożdże i margarynę z jajkami i cukrem. Zarabiamy ciasto dodając w razie potrzeby trochę mąki (ciasto nie powinno być lejące) lub mleka (jeśli jest zbyt twarde) i odstawiamy do wyrośnięcia.

Sylwestrowe świnki

Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką. Układamy na jednym brzegu w odstępach co kilka centymetrów po kostce czekolady, przykrywamy czekoladę drugim końcem ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, tak żeby czekolada zawsze była w samym środku (jeśli znajdzie się na brzegu kółka może wypłynąć podczas pieczenia).

 Sylwestrowe świnki

Sylwestrowe świnki

Sylwestrowe świnki

Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając duże odstępy, żeby miały miejsce na
wyrośnięcie.

 Sylwestrowe świnki

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni.

Kieliszkiem wycinamy po trzy mniejsze kółka na każdą głowę świnki. Z jednego robimy ryjek – dziurki można wyciąć za pomocą słomki, z pozostałych dwóch uszy. Gotowe elementy przyklejamy do głowy świnki używając jak kleju roztrzepanego jajka.

 Sylwestrowe świnki

Świnki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 min.

Oczy możemy zrobić z roztopionej polewy czekoladowej (dekorujemy przestudzone świnki) lub z czekoladowych dropsów (przyklejamy na ciepłe ciastka).

Sylwestrowe świnki
Sylwestrowe świnki

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Lusia

    Zachwycają mnie tak bardzo, że szkoda je zjeść!

  • Karola

    jaki jest mniej wiecej czas całkowity zrobienia takich świnek?

    • Róża

      Drożdżowe jest dobrze robić „przy okazji” czegoś innego w kuchni, bo im więcej czasu dasz mu na wyrośnięcie, tym bardziej puszyste wyjdą ciastka. Jeśli bardzo Ci się spieszy to myślę, że wszystko możesz skończyć tak w 40 min plus czas na upieczenie, około 15-20. Pozdrawiam :)

  • Magda

    Na ile świnek tak mniej więcej jest ten przepis?

    • Róża

      Zależy jakie duże robisz, mi wyszło 12. Czyli jedna pełna blaszka i trochę następnej. Nie warto ich zbyt ciasno upychać, żeby koniecznie zamieściły się na jednej, bo mogą urosnąć i się posklejać. Pozdrawiam :)

  • Magdalena Antoniak

    Wyszły świetne! :) bardzo polecam, świnki są pyszne, soczyste w środku- czego się nie spodziewałam :)

insta-pop